|
Składniki:
mięso mielone - 250 g
cebula - 1 sztuka
Przyprawa do gyrosa Knorr - 3 łyżeczki
słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
jajko - 1 sztuka
mąka do oprószenia
oliwa z oliwek - 2 łyżki
główka sałaty lodowej - 1 sztuka
główka sałaty kolorowej - 1 sztuka
papryka, pokrojona w plasterki - 1 sztuka
ogórek, pokrojony w plasterki - 1 sztuka
kukurydza z puszki - 150 g
pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
żółty ser, pokrojony w kostkę - 70 g
Sos sałatkowy Szefa Knorr – 1 opakowanie
ketchup - 2 łyżki
woda - 1 łyżka
starty żółty ser
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek.
Mięso mielone połącz z podsmażoną cebulą, Przyprawą do gyrosa Knorr, która idealnie doprawi mięso, jajkiem, słodką papryką i drobno pokrojoną pietruszką. Z powstałej masy formuj małe kuleczki, oprósz je mąką i smaż na oliwie z oliwek.
Sałaty porwij palcami na małe kawałki. Wymieszaj je w dużej misce z kukurydzą, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi, papryką, ogórkiem, żółtym serem i kuleczkami mięsnymi.
Wymieszaj Sos sałatkowy Szefa Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z ketchupem, oliwą z oliwek i wodą. Dodaj do sałatki razem z bratkami.
Całość posyp grzankami.
Przygotuj miseczki serowe: blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego ser w taki sposób, by utworzyły się niewielkie kółka. Podpiecz w 200 stopniach przez około 10 minut. Jeszcze gorące serowe krążki przełóż do wypłukanych zimną wodą i osuszonych miseczek. Odstaw do wystudzenia. Z każdej miseczki wyjmij serowe naczynko.
Sałatkę podawaj w miseczkach serowych.
|