w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Kawa z mlekiem na każdą porę dnia
data publikacji: 18-05-2016 r.
Mleko i kawa to połączenie idealne - szczególnie dla osób, ceniących sobie delikatny aromat, bez konieczności rezygnacji z właściwości pobudzających. 
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Przypadający na 25 maja Światowy Dzień Mleka to okazja, by skorzystać z przepisów baristy, które sprawdzą się o każdej porze dnia.

Mleczna kawa to napój powszechnie spożywany nie tylko we Włoszech czy Francji. Subtelny smak i aromat tego typu propozycji cieszy się popularnością także w naszym kraju. Jak pokazują badania ARC Rynek i Opinia, aż trzy czwarte Polaków deklaruje picie różnego rodzaju kaw przygotowywanych na bazie mleka. Najpopularniejszymi z nich są Caffe Latte (66%) oraz Cappuccino (29%), a więc napoje o delikatnej konsystencji uzyskanej dzięki lekkiej piance. Mleko łagodzi smak kawy. Dodatek ten spowalnia również proces wchłaniania kofeiny, co ma znaczenie szczególnie w przypadku osób wrażliwych na jej działanie. Wariantów takiej kompozycji jest wiele, ale smak i aromat napoju determinuje przede wszystkim gatunek mieszanki. Do przygotowania kaw z dodatkiem mleka warto wybrać kompozycję ziaren Arabiki i Robusty. Takie pobudzające i zbalansowane w smaku połączenie dobrze sprawdzi się o każdej porze dnia.

Poranne pobudzenie
Osobom, które nie wyobrażają sobie poranka bez towarzystwa kawy, do gustu przypadną aromatyczne propozycje prosto z Włoch. Wśród mieszkańców Półwyspu Apenińskiego popularny jest zwyczaj spożywania różnych wariantów espresso,  także w połączeniu z odrobiną mleka. Oryginalną, a zarazem smaczną kompozycją, która idealnie sprawdzi się o poranku będzie Monte Bianco. 

- Przygotowanie tej propozycji rozpoczynamy od zaparzenia espresso. 7 gramów zmielonej mieszanki poddajemy 25 sekundowej ekstrakcji, uzyskując w ten sposób 25 ml esencjonalnej kawy. Następnie uzupełniamy ją mleczną pianką o temperaturze 60⁰C. Aby uzyskać gęstą i trwałą konsystencję, warto do spieniania użyć mleka o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2% - radzi Christian Tirro, barista Segafredo Zanetti Poland. - Monte Bianco tradycyjnie serwowane jest w eleganckiej szklaneczce do espresso o objętości 100 ml - dodaje. Zwolennikom odkrywania nowych połączeń polecamy natomiast Mokaccino. Podobnie jak Monte Bianco, podaje się je w stumililitrowej szklaneczce. Przygotowanie rozpoczynamy od przyrządzenia 20 ml gorzkiej gorącej czekolady. Następnie wlewamy świeżo zaparzone espresso, a całość uzupełniamy mleczną pianką i kakaową posypką. Warto pamiętać, by pierwszą poranną kawę pić po śniadaniu tak, by oprócz przyjemnego pobudzania, wpływała ona pozytywnie również na układ trawienny.

Smaczna przerwa

Łagodnym smakiem, a zarazem delikatnie pobudzającymi właściwościami wyróżnia się popularne nie tylko we Włoszech, ale również w Polsce, klasyczne cappuccino. Choć kawowe napoje z dodatkiem mleka są do siebie podobne pod względem składu, to znacznie różnią się proporcjami, sposobem przygotowania oraz podania. Jak zatem przyrządzić tę tradycyjną włoską propozycję? – W tym przypadku wykorzystujemy świeżo zaparzone espresso i 100 ml spienionego mleka. Istotna jest kolejność przyrządzania – do filiżanki o objętości 150 ml wlewamy espresso, a następnie na gładko spienione mleko, tak aby zachować proporcje: 1/3 kawy, 1/3 gorącego mleka i 1/3 pianki mlecznej – podpowiada Christian Tirro, barista Segafredo Zanetti Poland . – Tak przyrządzony napój podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance z grubej porcelany – dodaje barista. Tradycyjna receptura cappuccino nie uwzględnia stosowania posypek na wierzch kawy, ale przygotowując je w domu, w zależności od upodobań możemy dodać startą czekoladę lub cynamon. 

Choć kolejna propozycja charakteryzuje się podobnym składem, różni się nieco sposobem przygotowania. Latte Macchiato podawana jest w wysokiej, eleganckiej szklance. Do jej przyrządzenia potrzebne jest 200 ml spienionego mleka oraz świeżo zaparzone espresso. Do szklanki wlewamy ubitą na gładko piankę, a następnie, cienką strużką, uzupełniamy kawą. W ten sposób powstają trzy wyraźne warstwy. Zwolennikom słodkich propozycji polecane jest natomiast przygotowanie delikatnego Caffe Latte z wanilią, przyprawą stosowaną często jako wzbogacenie dań i deserów. Tego typu napój dobrze sprawdzi się serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach mleka, jego konsystencji oraz dodatku w postaci odrobiny miąższu z laski wanilii. Po spienieniu, gładką pianką wykańczamy wcześniej zaparzoną kawę. Takie połączenie smakuje zarówno podczas porannej przerwy w pracy, jaki w trakcie popołudniowego spotkania w gronie znajomych.

Deserowa alternatywa

Deserowe napoje najczęściej serwowane są na zimno lub w towarzystwie lodów i z powodzeniem mogą sprostać poobiedniej ochocie na coś słodkiego. W kawach mrożonych, których głównym składnikiem jest mleko, dobrze sprawdzają się mieszanki średnio palone. Ich intensywny aromat idealnie komponuje się z tym dodatkiem, tworząc połączenie o zbalansowanym smaku. Wielbicielom wytrawnych drinków na zimno polecane jest Shakerato. W składzie oryginalnego napoju znajdziemy espresso, odrobinę syropu smakowego oraz lód. Aby uzyskać kremową konsystencję, warto wzbogacić go o skondensowane mleko. Składniki wlewamy do shakera i potrząsamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną mrożoną kawę serwujemy w wysokich szklankach lub kieliszkach do martini. Choć pierwotna receptura nie zakłada wykorzystania alkoholu, w wersji wieczorowej syrop smakowy można zastąpić likierem bądź rumem.

Prawdziwą ucztą dla wielbicieli słodkich kaw będzie natomiast Cappuccino Viennese, czyli tradycyjna propozycja w słodkim, wzbogaconym czekoladą wydaniu. – Aromatyczną bazą, która gwarantuje intensywne nuty słodyczy Cappuccino Viennese jest 40 ml gorącej czekolady typu fondente. Po wlaniu jej na dno wysokiej szklanki, dodajemy espresso przyrządzone ze świeżo mielonych ziaren – tłumaczy Christian Tirro, barista Segafredo Zanetti Poland. – Kolejnym krokiem jest spienienie mleka. Gdy uzyska ono konsystencję delikatnej pianki, wlewamy je do szklanki. Całość wykańczamy bitą śmietaną i posypujemy kakao – dodaje barista. Tak przyrządzony napój sprawdzi się zarówno jako efektowny deser podczas przyjęcia w rodzinnym gronie. 

autor: / źódło: / opracowanie:
Segafredo Zanetti
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Kawa z mlekiem na każdą porę dnia



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.
Porost islandzki w trosce o zdrowe gardło
Zadbaj o lepszy sen

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB