Deprecated: Implicit conversion from float 259564.00000000003 to int loses precision in /home/www/byckobieta.pl/includes/bbcode.php on line 322
Aromat zaklęty w ziarnach

w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Aromat zaklęty w ziarnach
data publikacji: 17-03-2016 r.
Powodem, jakim kierują się konsumenci przy wyborze kawy ziarnistej, jest przede wszystkim jej bogaty bukiet smakowy.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Kawosze cenią sobie intensywny aromat, a Ci którzy raz jej spróbują, pozostają wierni na długo. Jak najlepiej przechowywać i mielić ziarna w domu, by nie straciły cennych właściwości?

Codzienne picie kawy to ulubiony zwyczaj wielu osób. Bez mocnego, kofeinowego wsparcia nie wyobrażają sobie poranka lub popołudniowego spotkania w gronie przyjaciół. Sam proces parzenia to również przyjemny rytuał, bez którego nie sposób się obejść na co dzień. Kawa przyrządzona na bazie świeżo zmielonych ziaren ma ciekawy i wysoce wyrafinowany smak. Ważnym elementem jest prawidłowe przygotowanie, tak by nie stracić cennego aromatu zawartego w ziarnach. Chcąc w pełni wykorzystać potencjał mieszanki, warto zwrócić uwagę na sposób jej przechowywania i mielenia. Kawa zawiera mnóstwo aromatów i olejków, które przy nieodpowiedniej obróbce mogą stracić swą intensywność. Jak dbać o kawowe ziarna, by zaparzyć z nich doskonałe espresso?

Sekrety małych ziarenek

Wśród najpopularniejszych rodzajów kawy wymieniana jest szlachetna w smaku Arabika i nieco ostrzejsza Robusta. Ziarna pierwszej z nich mają podłużny kształt. Po zaparzeniu możemy cieszyć się jej łagodnym, ale zarazem niezwykle aromatycznym smakiem. Robusta z kolei wykazuje wysoką odporność na warunki atmosferyczne. Ten gatunek zawiera więcej kofeiny (od 1,7 do 4%), jest więc zdecydowanie bardziej pobudzający. Oprócz rodzaju ziaren, decydujący dla bukietu smakowego mieszanki, jest także rodzaj palenia, podczas którego surowce nie tylko zmieniają kolor, ale również nabierają charakterystycznej woni. Kawa jasno palona ma lekki, orzeźwiający aromat i cynamonowy kolor ziaren. Kompozycje palone średnio cechuje wyraźna cielistość i barwa orzechowa, a mocno palone - intensywny, czekoladowy smak i kolor ziaren. Im kawa jest mocniej palona, tym więcej na ziarnie jest olejków. Aby móc cieszyć się bogactwem nut zawartych w wybranej przez nas mieszance przez długi czas, warto poznać złote zasady przechowywania i mielenia ziaren. O czym należy pamiętać?

Zachowaj aromat

Odpowiednie przechowywanie to kwestia decydująca dla zachowania wyjątkowego aromatu kawy ziarnistej. Opakowania powinny być wykonane z trwałych, nieprzepuszczających powietrza, ani promieni słonecznych materiałów. Ważne by były również wyposażone w wentylek, który pozwala na „oddychanie” kawy i sprawia, że jej aromat jest zabezpieczony przed dostaniem się do środka powietrza. Tworzą one optymalne warunki, chroniące przed wietrzeniem, wilgocią oraz zapachami z zewnątrz - nie ma więc potrzeby przesypywania kawy do szczelnych pojemników. - By być pewnym, że ziarna nie stracą aromatu po kolejnym otwarciu opakowania, warto zadbać o dodatkowe zabezpieczenie, na przykład ściskającą klamrę - podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Tak przygotowaną paczkę należy włożyć do nieprzepuszczającego światła pojemnika lub puszki. Zwróćmy uwagę, by nie stawiać kawy w pobliżu palników kuchenki, piekarnika czy zlewozmywaka. Palone ziarna łatwo stracą aromat, gdy będą narażone na częste zmiany temperatury czy wilgoć - dodaje. Nie należy także ufać mitom, że kawa zachowa aromat dzięki przechowywaniu w lodówce. Aromatyczne olejki tracą swoje właściwości w niskich temperaturach, a długotrwałe zimno neutralizuje lub całkowicie redukuje cenny, bogaty bukiet. Jednocześnie trzeba mieć świadomość, że kawa szybko pochłania zapachy z otoczenia, a kontakt z żywnością może spowodować, że po zaparzeniu wyraźnie wyczujemy niepożądaną woń. Najtrudniejsze jest przechowywanie kawy samodzielnie zmielonej. Rozdrobione ziarna szybko tracą zapach ( już po 24 godzinach całkowicie tracą swoje aromaty), dlatego najlepiej mielić starannie odmierzoną porcję bezpośrednio przed parzeniem.

Przepis na mielenie

Nie ma nic przyjemniejszego o poranku, niż zapach świeżo zmielonych ziaren. Chcąc rozkoszować się doskonałym smakiem kawy, ważne jest zwrócenie uwagi na podstawowe kwestie takie jak: młynek o odpowiednich parametrach działania, odmierzona porcja ziaren oraz odpowiednia grubość mielenia. Zastanawiając się nad zakupem urządzenia, warto pamiętać, że do wyboru mamy kilka rodzajów modeli o zróżnicowanych opcjach mielenia. Nasz wybór powinien być uzależniony przede wszystkim od tego, jaka grubość ziaren będzie optymalna dla sposobu, w jakim parzymy kawę. Wybierając młynek zwróćmy uwagę czy posiada ono możliwość regulacji grubości mielenia, dzięki której dopasujemy kawę do sposobu jej przygotowywania. - Grubo mielona mieszanka sprawdzi się w przypadku ekspresów przelewowych – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Kawa o średniej grubości, najlepiej nadaje się do urządzeń ciśnieniowych z kolbą. Drobno mielona ma zastosowanie w przypadku klasycznej kafetiery – dodaje ekspert. Warto również, aby zwrócić uwagę na rodzaj żaren zastosowanych w młynku oraz to czy producent urządzenia daje możliwość ich wymiany. Nieostre żarna mogą bowiem powodować powstawanie pyłu podczas mielenia, który niekorzystanie wpłynie na smak kawy po zaparzeniu.

autor: / źódło: / opracowanie:
Segafredo Zanetti
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Aromat zaklęty w ziarnach



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.
Porost islandzki w trosce o zdrowe gardło
Zadbaj o lepszy sen

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB