|
O czym mowa? O wielbionej nie tylko w Italii - zapiekance!
W lecie często rezygnujemy z bardziej skomplikowanych dań, sięgając po produkty nie wymagające dłuższego przyrządzania. Zimą jest trochę inaczej. W tym okresie częściej wykorzystujemy piekarnik pozwalający na przygotowanie wydawałoby się bardziej wymagających dań. Jednak w tym przypadku, trudne wydają się one tylko z pozoru. Zapiekanka jest sposobem na szybki, ale też ciekawy i niesztampowy obiad. I nawet przygotowanie lasagne, która wygląda na talerzu wyjątkowo efektownie, wbrew pozorom nie jest aż tak skomplikowane. Wielowarstwowa potrawa z dobrze wypieczonym środkiem składającym się z różnych składników nasyci największych głodomorów, jednocześnie zaspokajając najbardziej wybredne gusta smakowe.
„Lasagne to jedna z najbardziej charakterystycznych włoskich potraw. Istnieją dwa podstawowe sposoby na jej przygotowanie. Pierwsza mówi o wcześniejszym lekkim podgotowaniu makaronowych płatów, zaś druga o pozostawieniu ich do zmiękczenia wyłącznie w piekarniku. Jeśli nie przewidujemy zbyt wielu składników, które mogłyby rozmiękczyć makaron, rozważmy uprzednie podgotowanie makaronu”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
|