Video warsztaty, praktyczne kulinarne porady, oryginalne przepisy, konkurs zakończony spotkaniem w Centrum Domowych Inspiracji i e-magazyn stanowią kompendium wiedzy na temat pieczywa w kuchni.
Projekt, który wystartował w styczniu, cieszy się ogromną popularnością wśród kulinarnych adeptów, umożliwiając im szkolenie pod okiem cenionych ekspertów. W serwisie www.akademiasmaku.pl zarejestrowało się już kilka tysięcy użytkowników, którzy nie tylko uczą się, ale także dzielą się swoimi przepisami i poradami tworząc kulinarną społeczność.
Nowatorskim uzupełnieniem tegorocznej edycji Akademii Smaku jest
miniserial telewizyjny, emitowany na antenie TVP2. Utrzymana w zabawnej konwencji produkcja przedstawia perypetie pary sąsiadów - Zosi i Tomka, w których role wcielają się Katarzyna Glinka i Tomasz Jakubiak.
Od Adepta do Chefa
Adepci Akademii Smaku wciąż zdobywają kolejne punkty i wspinają się po ścieżce kulinarnego rozwoju, tak by móc uzyskać certyfikat i tytuł Chefa Akademii Smaku. Akademia podzielona jest na 10 tematycznych sesji, które rozpoczynają się od video warsztatu, a kończą spotkaniem w Centrum Domowych Inspiracji, kiedy to dwudziestu zwycięzców konkursu na najlepszy przepis, gotuje wspólnie pod okiem Tomasza Jakubiaka oraz jednego z blogerów – Piotra Ogińskiego (znanego z show „Hell’s Kitchen”, autora vloga „Kocham Gotować”) lub Tomasza Lacha (autora Zajadam.pl).
Lekcja 1, Temat: Pieczywo
Podczas pierwszego spotkania akademickiego, na którym nie mogło zabraknąć szefa kuchni, Tomasza Jakubiaka, a także aktorki Katarzyny Glinki oraz blogera Tomasza Lacha (zajadam.pl), na uczestników wydarzenia czekał prawdziwy test… smaku. Dwudziestu miłośników pieczywa miało szansę sprawdzić swoje umiejętności pod okiem Kolegium Redakcyjnego, a także zaczerpnąć od nich inspiracji oraz podzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami dotyczącymi różnych
rodzajów pieczywa i słodkich wypieków. Na warsztacie m.in. pszenno-żytni chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem, australijski chleb śniadaniowy, kakaowy chleb z suszonymi wiśniami i rodzynkami, a do tego pasta z pieczonego bakłażana z pestkami granatu, polskie pesto pietruszkowe czy pasta z pieczonego kalafiora.
Kulinarna społeczność
Akademia Smaku Bosch już ruszyła, ale w każdym momencie jej trwania, można dołączyć do kulinarnej społeczności, rejestrując się bezpłatnie w serwisie. Użytkownicy mogą spróbować swoich sił, zdobywając wiedzę, inspirując się i świetnie się przy tym bawiąc. Wystartowała kolejna odsłona – tym razem tematem przewodnim miesiąca jest
kasza.