|
W zamian otrzymamy kompana wzbogacającego liczne potrawy, nadając im charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak.
Kapusta warzywna brukselska powszechnie znana jest pod zdrobniałą nazwą "brukselka". Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Dokonano tego właśnie w Belgii, której Bruksela jest stolicą. Uprawiana od XVII wieku zdążyła kulinarnie podbić wiele krajów do tego stopnia, że Belgia wcale nie jest obecnie jej największym producentem.
Popularność uprawy zawdzięcza również swoim naturalnym właściwościom ułatwiającym to zadanie. Roślina potrafi przetrwać niskie temperatury. Ba! wiele osób twierdzi, że zebrana po przymrozkach będzie smakować najlepiej. Dzięki temu dostępna jest przez cały rok, ale najświeższa właśnie późną jesienią i zimą.
Jeśli będziemy wybierali świeże okazy, to przede wszystkim poszukujmy tych twardszych o zwartej budowie i przylegających do siebie listkach. Ważne też, żeby były równej wielkości, wówczas wszystkie ugotują się w wodzie równomiernie. Brukselka przechowywana w chłodnym i suchym miejscu przetrwa ponad tydzień.
Niech żałują…
… ci, którzy wykreślili brukselkę ze swoich jadłospisów. Skrywa ona bowiem w sobie moc wartościowych składników, bardzo dobrze wpływających na nasz organizm.
Na tę roślinę o belgijskim rodowodzie uwagę powinny zwrócić przede wszystkim osoby dbające o linię. W 100 g, czyli 5 brukselkach, zawarte jest ponad 5 g błonnika, co odpowiada mniej więcej 1/5 dziennego zapotrzebowania na ten składnik, wspomagający proces trawienny i zapewniający uczucie sytości. Poza tym 100 g brukselki to mniej niż 40 kcal.
„Brukselka cechuje się pokaźną liczbą witamin. Zawiera szczególnie duże ilości witaminy K odpowiadającej za krzepnięcie krwi. Ponadto obecne są jeszcze witaminy z grupy B, w tym foliany. Innym korzystnym składnikiem, w który bogata jest brukselka, jest potas”, poleca włączenie brukselki do diety żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.
Żegnamy goryczkę
Niepozorne warzywo zapewne wielu osobom zdążyło zajść za skórę, zwłaszcza w okresie dziecięcym, kiedy mieli z nim po raz pierwszy styczność. Bo trzeba przyznać, że brukselka jest specyficznym gościem w kuchni, który wymaga specjalnego potraktowania.
Nieodpowiednio przygotowana brukselka może zrazić swoją goryczką i gorzkawym smakiem, dlatego należy ją umiejętnie przyrządzić i skomponować z odpowiednimi składnikami, żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. „To nie takie trudne! Istnieje kilka sposobów na pozbycie się nadmiernej goryczki i nieprzyjemnego aromatu, by brukselka na powrót zachwyciła nas swoim smakiem”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Zawsze gotujmy brukselkę bez przykrycia, żeby niechciana woń mogła ujść swobodnie.
Uważajmy, by jej nie przegotować – szacowany czas gotowania to 5-7 minut.
Pozbądźmy się pożółkłych listków i ponacinajmy główki.
Generalnie najlepiej korzystać ze świeżych warzyw, ale nie musi dotyczyć to brukselki. Jeśli ją delikatnie obgotujemy przez 3 minuty, a następnie zamrozimy, to po kolejnym gotowaniu goryczka powinna być mniejsza.
Nieprzyjemny smak zostanie zniwelowany poprzez moczenie warzyw w mleku albo dodaniu go do wody, w której brukselki będą gotowane.
Jeszcze ciekawszym dodatkiem będzie cynamon, który zmniejszy cierpkość i złagodzi smak.
Do dzieła!
Brukselka jest warzywem, które nie boi się kulinarnych eksperymentów i może być zestawiana z wieloma różnymi składnikami. Świetnie pasuje do mieszanek warzywnych, ale równie dobrze komponuje się np. z serami i to tak wyrazistymi, jak parmezan, lub gęstymi sosami. Także dla wielu zwolenników potraw z królika brukselka jest obowiązkowym dodatkiem warzywnym.
Niewielkie kapustki cieszą się wielkim powodzeniem zwłaszcza w Wielkiej Brytanii – są tam niezwykle popularne. W bardzo prosty sposób mogą uszlachetnić wiele obiadów, na przykład w prostej kompozycji z marchewką, czosnkiem i migdałami:
Brukselka z czosnkiem i migdałami
Składniki:
- brukselka - 500 g
- Esencja do duszonych warzyw Knorr - 1 sztuka
- margaryna - 2 łyżki
- marchew - 4 sztuki
- czosnek - ząbki - 4 sztuki
- migdały w płatkach - 150 g
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie tego dania zacznij od pokrojenia warzyw. Czosnek pokrój drobno, a marchew w cienkie plastry. Poodcinaj dolne części brukselek, a następnie pokrój je wzdłuż na pół.
Marchewkę i brukselki gotuj razem we wrzątku przez 5 minut, a następnie odcedź.
Na rozgrzanej, dużej patelni przesmaż migdały i czosnek, aż nabiorą złotego koloru. Do przesmażenia użyj 2 łyżek margaryny.
Do mieszanki dorzuć brukselki i marchew, a następnie przesmaż wszystko 5 minut, by warzywa nabrały złocistego koloru. By nadać potrawie głębokiego smaku, zalej ją 100 ml wody i dodaj Esencję Knorr. Brukselkę z czosnkiem i migdałami możesz zjeść solo lub wykorzystać jako dodatek do mięsnych potraw.
|