w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Brukselka – w mini formie maksi zalety
data publikacji: 29-01-2016 r.
Brukselka to warzywo posiadające wiele atutów. Jednak te smakowe skrywa głębiej. Do ich wydobycia potrzeba odpowiedniego przygotowania warzywa.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
W zamian otrzymamy kompana wzbogacającego liczne potrawy, nadając im charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak.

Kapusta warzywna brukselska powszechnie znana jest pod zdrobniałą nazwą "brukselka". Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Dokonano tego właśnie w Belgii, której Bruksela jest stolicą. Uprawiana od XVII wieku zdążyła kulinarnie podbić wiele krajów do tego stopnia, że Belgia wcale nie jest obecnie jej największym producentem.

Popularność uprawy zawdzięcza również swoim naturalnym właściwościom ułatwiającym to zadanie. Roślina potrafi przetrwać niskie temperatury. Ba! wiele osób twierdzi, że zebrana po przymrozkach będzie smakować najlepiej. Dzięki temu dostępna jest przez cały rok, ale najświeższa właśnie późną jesienią i zimą.

Jeśli będziemy wybierali świeże okazy, to przede wszystkim poszukujmy tych twardszych o zwartej budowie i przylegających do siebie listkach. Ważne też, żeby były równej wielkości, wówczas wszystkie ugotują się w wodzie równomiernie. Brukselka przechowywana w chłodnym i suchym miejscu przetrwa ponad tydzień.

Niech żałują…

… ci, którzy wykreślili brukselkę ze swoich jadłospisów. Skrywa ona bowiem w sobie moc wartościowych składników, bardzo dobrze wpływających na nasz organizm.

Na tę roślinę o belgijskim rodowodzie uwagę powinny zwrócić przede wszystkim osoby dbające o linię. W 100 g, czyli 5 brukselkach, zawarte jest ponad 5 g błonnika, co odpowiada mniej więcej 1/5 dziennego zapotrzebowania na ten składnik, wspomagający proces trawienny i zapewniający uczucie sytości. Poza tym 100 g brukselki to mniej niż 40 kcal.

„Brukselka cechuje się pokaźną liczbą witamin. Zawiera szczególnie duże ilości witaminy K odpowiadającej za krzepnięcie krwi. Ponadto obecne są jeszcze witaminy z grupy B, w tym foliany. Innym korzystnym składnikiem, w który bogata jest brukselka, jest potas”, poleca włączenie brukselki do diety żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Żegnamy goryczkę

Niepozorne warzywo zapewne wielu osobom zdążyło zajść za skórę, zwłaszcza w okresie dziecięcym, kiedy mieli z nim po raz pierwszy styczność. Bo trzeba przyznać, że brukselka jest specyficznym gościem w kuchni, który wymaga specjalnego potraktowania.

Nieodpowiednio przygotowana brukselka może zrazić swoją goryczką i gorzkawym smakiem, dlatego należy ją umiejętnie przyrządzić i skomponować z odpowiednimi składnikami, żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. „To nie takie trudne! Istnieje kilka sposobów na pozbycie się nadmiernej goryczki i nieprzyjemnego aromatu, by brukselka na powrót zachwyciła nas swoim smakiem”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Zawsze gotujmy brukselkę bez przykrycia, żeby niechciana woń mogła ujść swobodnie.
Uważajmy, by jej nie przegotować – szacowany czas gotowania to 5-7 minut.
Pozbądźmy się pożółkłych listków i ponacinajmy główki.
Generalnie najlepiej korzystać ze świeżych warzyw, ale nie musi dotyczyć to brukselki. Jeśli ją delikatnie obgotujemy przez 3 minuty, a następnie zamrozimy, to po kolejnym gotowaniu goryczka powinna być mniejsza.
Nieprzyjemny smak zostanie zniwelowany poprzez moczenie warzyw w mleku albo dodaniu go do wody, w której brukselki będą gotowane.
Jeszcze ciekawszym dodatkiem będzie cynamon, który zmniejszy cierpkość i złagodzi smak.
Do dzieła!

Brukselka jest warzywem, które nie boi się kulinarnych eksperymentów i może być zestawiana z wieloma różnymi składnikami. Świetnie pasuje do mieszanek warzywnych, ale równie dobrze komponuje się np. z serami i to tak wyrazistymi, jak parmezan, lub gęstymi sosami. Także dla wielu zwolenników potraw z królika brukselka jest obowiązkowym dodatkiem warzywnym.

Niewielkie kapustki cieszą się wielkim powodzeniem zwłaszcza w Wielkiej Brytanii – są tam niezwykle popularne. W bardzo prosty sposób mogą uszlachetnić wiele obiadów, na przykład w prostej kompozycji z marchewką, czosnkiem i migdałami:

Brukselka z czosnkiem i migdałami

Składniki:

- brukselka - 500 g

- Esencja do duszonych warzyw Knorr - 1 sztuka

- margaryna - 2 łyżki

- marchew - 4 sztuki

- czosnek - ząbki - 4 sztuki

- migdały w płatkach - 150 g

Sposób przygotowania:

Przyrządzanie tego dania zacznij od pokrojenia warzyw. Czosnek pokrój drobno, a marchew w cienkie plastry. Poodcinaj dolne części brukselek, a następnie pokrój je wzdłuż na pół.
Marchewkę i brukselki gotuj razem we wrzątku przez 5 minut, a następnie odcedź.
Na rozgrzanej, dużej patelni przesmaż migdały i czosnek, aż nabiorą złotego koloru. Do przesmażenia użyj 2 łyżek margaryny.
Do mieszanki dorzuć brukselki i marchew, a następnie przesmaż wszystko 5 minut, by warzywa nabrały złocistego koloru. By nadać potrawie głębokiego smaku, zalej ją 100 ml wody i dodaj Esencję Knorr. Brukselkę z czosnkiem i migdałami możesz zjeść solo lub wykorzystać jako dodatek do mięsnych potraw.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Brukselka – w mini formie maksi zalety



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB