|
Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie żadnego dania mięsnego czy sałatki bez dodatku czosnku. Podkreśla smak mięs, wzbogaca sosy i włoskie makarony, znakomicie komponuje się z warzywami, nadaje zupom wyrazistości. Dodany do marynaty, finalnie nada ostrości przygotowywanym mięsom. Skarmelizowany jest doskonałym elementom farszów do mięsa. Nada również charakter tradycyjnym mielonym:
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 g
- Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
- jajko - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- kajzerka namoczona w mleku - 1 szt.
- bułka tarta - 6 łyżek
- cukinia – ¼ sztuki
- ser kozi - 100 g
- olej - 100 ml
Sposób przygotowania:
Mielone mięso wieprzowo-wołowe przełóż do miski. Pomieszaj je z wymoczoną wcześniej bułką, posiekanym ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Dodaj Przyprawę do mięsa mielonego Knorr i wyrób składniki tak, aby stały się jednolitą masą. Dzięki temu danie będzie bardzo dobrze doprawione.
Zetrzyj grubo cukinię na tarce, a następnie wrzuć ją do mięsa i dokładnie wymieszaj. Ser kozi potnij na cztery części, a następnie nadaj im kształt podłużnych wałeczków.
Podziel mięsną masę na tyle samo części co ser. Na każdy placek z mięsa nałóż porcję sera. Później zalep je podobnie jak pierogi i uformuj kotlety.
Rozgrzej olej na patelni. Obtocz mięso w bułce tartej i smaż na złocisty kolor przez około 7 minut z każdej strony.
|