Składniki:
- schab środkowy - 800 g
- Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka
- chrzan tarty w słoiczku - 100 g
- ząbek roztartego czosnku - 1 szt.
- śmietana - 200 ml
- majeranek - 1 łyżka
- olej słonecznikowy - 80 ml
- woda - 2 szklanki
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Umyj schab. Odetnij żyłki i błonki. Przygotuj aromatyczną marynatę składającą się z Przyprawy do mięs Knorr, majeranku i rozgniecionego na prasce czosnku. Natrzyj nią mięso, a następnie naczynie przykryj szczelnie folią i odstaw w chłodne miejsce najlepiej na 24h. Jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy godzina.
Obsmaż mięso na patelni. Później przełóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do temperatury 190°C piekarnika. Piecz przez 50 minut. Aby mięso było miękkie, po ok. 25 minutach podlej je dwoma szklankami wody.
Po upieczeniu przełóż schab na bok, a powstały podczas pieczenia aromatyczny sos przelej przez sito do naczynia i wymieszaj go z Esencją do sosu pieczeniowego jasnego Knorr – powstanie gęsty gładki sos. Doprowadź do wrzenia.
Odciśnij sok z tartego chrzanu, przekładając go na sito. Dodaj go do sosu wraz ze śmietaną. Gotuj przez ok. 5 minut, aż odparuje woda i sos nabierze właściwiej formy. Pokrój mięso w plastry i podawaj polane sosem.
Smacznego!