|
Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy.
"To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.
Na gęsto
Jakie warzywa mogą posłużyć za bazę do stworzenia kremu? Jakie lubimy najbardziej! Nadadzą się do tego właściwie wszystkie warzywa. Jeśli jesteśmy fanami gęstych zup, to dobrze jest zaopatrzyć się w blender, dzięki któremu z łatwością uda się szybko zmiksować ulubione składniki.
Co ważne, jak zauważa szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, "w kremowej zupie łatwo doprowadzić do sytuacji, w której bazowe warzywo zdominuje smak całej potrawy. Dlatego pamiętajmy o szczodrym doprawieniu takiej zupy albo zastosujmy jeden z prostych kulinarnych tricków. Niektóre warzywa można podsmażyć lub podpiec przed dodaniem do kremu, wówczas nabiorą one bardziej intensywnego smaku, tworząc harmonię z wiodącym składnikiem".
Jesiennym hitem naszych kuchni coraz częściej staje się krem z dyni. Ogromne pomarańczowe warzywo doskonale trafia w nasze gusta smakowe, a swoją kolorystyką idealnie komponuje się ze złotą polską jesienią. Krem z dyni warto doprawić tymiankiem i gałką muszkatołową. Jesli lubimy bardzo wyraziste smaki, możemy dodać szczyptę ostrej papryki.
Także seler świetnie odnajdzie się jako baza gęstego kremu. Zachwyca aromatem i wyrazistym smakiem, podkreślonym przez suszone chili:
Krem selerowy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki:
- seler - 100 g
- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
- młoda bulwa selera - 4 sztuki
- cukier - 1 łyżeczka
- suszone chili - 0,25 łyżeczek
- śmietana 18 proc. - 100 ml
- sok z cytryny - 1 łyżka
- pieprz
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
- wrzątek - 1 litr
Sposób przygotowania:
Obrany seler pokrój w drobną kostkę.
Podduś przez około 5 minut na rozgrzanym w garnku maśle, posyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
Dwie kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr rozpuść w litrze ugotowanej wody. Gotowym wywarem zalej podduszony seler, dopraw całość ostrą papryką chilli i gotuj przez 15 minut.
Po upływie tego czasu zmiksuj zupę na gładki krem blenderem. Możesz również przetrzeć ją przez sito.
Dodaj śmietanę, dopraw sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotowy krem selerowy posyp posiekaną natką pietruszki lub udekoruj listkami kolendry.
Czy zupa krem musi być "ciężka"? Oczywiście, że nie! Można ograniczyć użycie śmietany, oleju lub podobnie kalorycznych składników, ale przede wszystkim skorzystać z lekkich warzyw. Idealną inspiracją do takiego dania powinny być brokuły:
Krem brokułowy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki:
- brokuły - 500 g
- cebula - 1 sztuka
- płatki migdałów - 60 g
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- wrzątek - 1 l
- olej - 1 łyżka
- śmietana 18 proc. - 1 szklanka
- Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
- grzanki z bułki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W litrze wrzącej wody rozprowadź dwie kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr.
Umyj brokuły, oddziel różyczki od łodyg i wszystko jeszcze pokrój na kawałeczki.
Zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, dodaj do niej roztarty czosnek oraz połowę płatków migdałów. Smaż przez chwilę, od czasu do czasu mieszając.
Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów oraz usmażoną cebulę wraz z czosnkiem i migdałami. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu.
Gdy zupa lekko przestygnie zmiksuj ją blenderem na gładki krem. Wymieszaj ze śmietaną oraz dopraw szczyptą soli i pieprzu. Przed podaniem posyp pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.
Przy okazji jesiennych kremów trudno nie wspomnieć o tradycyjnym w naszej kuchni kremie z grzybów. Gęsta zupa przyrządzona na bazie borowików to znakomity pomysł na jesienny obiad - aromatyczny, rozgrzewający, przywołujący smaki rodzinnego domu. Kremowa zupa borowikowa Knorr ze specjalnej linii Rozkosze podniebienia zagwarantuje wymarzoną konsystencję i właściwe doprawienie.
Jakie warzywa od zawsze świetnie sprawdzają się do przygotowania kremów? Strączkowe! Groszek, fasola, albo soczewica - oto bazy doskonałego kremu. Szef kuchni Knorr poleca przepis:
Szybka zupa z soczewicy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- czerwona soczewica – 200 g
- pomidory – 2 sztuki
- Bulionetka wołowa Knorr – 2 sztuki
- woda – 0,5 l
- cukier – 1 łyżka
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- cebula – 2 sztuki
- ząbki czosnku – 3 sztuki
- kwaśna śmietana – 4 łyżki
- oliwa – 50 ml
Sposób przygotowania:
Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Gdy cebula nabierze złocistego koloru, a czosnek lekko się przyrumieni, wlej do garnka pół litra wody oraz wsyp czerwoną soczewicę.
Całość dopraw Bulionetką wołową Knorr i gotuj przez około 20 minut.
Do miękkiej, ugotowanej soczewicy dorzuć pomidory i trzymaj garnek na ogniu jeszcze przez 10 minut.
Po upływie tego czasu dopraw zupę odrobiną cukru i octu balsamicznego, a następnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Przed podaniem na stół udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.
Doprawiamy? Rozgrzewamy!
Potrawa może nas rozgrzać nie tylko swoją temperaturą. Ważne są także odpowiednie przyprawy. Kilka z nich to prawdziwi mistrzowie w tym temacie.
Po pierwsze - goździki. Od dawna używane nad Wisłą, mają stałe miejsce w kuchni w okresie świątecznym. Często używa się ich do przygotowania kompotów, sosów czy grzańców. Warto dodawać je także do zup-kremów.
Po drugie - imbir, na którym mieszkańcy Azji poznali się już dawno. Niezwykle popularna roślina ma szerokie zastosowanie w egzotycznych daniach przyrządzanych na słodko i słono. Ma wyjątkowo smak, potrafiący rozpalić nasze kubki smakowe, na przykład w zupie Mulligatwny:
Zupa Mulligatwny
Czas przygotowania: 60 minut
Ilośc porcji: 6
Składniki:
- filety z udek z kurczaka - 300 g
- Bulionetka drobiowa Knorr 1 sztuka
- czerwona soczewica - 200 g
- limonka - 1 sztuka
- świeży imbir - 20 g
- ząbek czosnku - 4 sztuki
- szalotki - 4 sztuki
- kumin - 1 łyżka
- zmielone ziarna kolendry - 1 łyżka
- żółta curry madras - 2 łyżki
- papryczka chili - 1 sztuka
- olej - 90 ml
- natka kolendry - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Świeży imbir, szalotki, papryczkę chili oraz czosnek posiekaj.
Ziarna mielonej kolendry, łyżkę kuminu i mieszankę curry wrzuć na rozgrzany w garnku olej. Dodaj mięso z kurczaka, chilli, szalotki oraz imbir. Smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po upływie tego czasu dodaj czerwoną soczewicę. Całość zalej wywarem sporządzonym z Bulionetki Knorr rozpuszczonej w 1,5 litra wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
Gotową zupę dopraw wyciśniętym sokiem z limonki i przed podaniem na stół posyp posiekaną natką kolendry.
Po trzecie - dobry znajomy pieprz. Zupa pieprzowa już sama w swej nazwie brzmi ogniście! Jednak spokojnie, ostra przyprawa nie musi całkowicie zdominować dania. Złagodzi ją spora zawartość mleka kokosowego czy pomarańczowej soczewicy:
Zupa pieprzowa
Czas przygotowania:45 minut
Ilośc porcji: 2
Składniki:
- pomarańczowa soczewica - 1 szklanka
- mleko kokosowe z puszki - 1 opakowanie
- cebula - 1 sztuka
- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
- curry - 2 łyżeczki
- liść laurowy - 1 sztuka
- starty imbir - 1 łyżeczka
- pieprz kolorowy - 10 ziaren
- olej - 3 łyżki
- natka pietruszki - 0,5 szklanek
- woda - 0,5 litrów
- ząbki czosnku - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
Do połowy litra wrzącej wody wrzuć kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i dokładnie zamieszaj.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek zarumień na oleju.
Wymieszaj z curry, startym imbirem, soczewicą i liściem laurowym.
Zalej przyrządzonym wcześniej wywarem, dopraw zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami pieprzu i trzymaj na małym ogniu do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Do gotowej zupy wlej mleko kokosowe. Przed podaniem na stół posyp gotowe danie natką pietruszki lub kolendrą.
Po czwarte - chili. Rozgrzewającej egzotyki zakosztujeszmy, przyrządzając z niego zupę z dodatkiem m.in. trawy cytrynowej, limonki, sosu rybnego:
Zupa z chilli
Czas przygotowania: 45 minut
Ilośc poracji: 4
Składniki:
- papryczki chili - 2 sztuki
- Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
- makaron sojowy - 1 opakowanie
- trawa cytrynowa - 2 sztuki
- listki limonki - 2 sztuki
- sok z limonki - 1 łyżka
- cebula - 1 sztuka
- ząbek czosnku - 3 sztuki
- sos rybny - 1 łyżka
- cukier - 1 łyżka
- kolendra - 1 pęczek
- woda - 1 litr
Sposób przygotowania:
Zagotuj w garnku litr wody, wrzuć Bulionetkę drobiową Knorr i zamieszaj.
Cebulę oraz papryczki chilli posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a trawę cytrynową pokrój na kawałeczki.
Dodaj je do wywaru wraz z listkami limonki oraz wyciśniętym z niej sokiem i gotuj przez około 20 minut.
Po upływie tego czasu dopraw zupę łyżką sosu rybnego i cukru.
Gotowe danie podawaj wraz z makaronem sojowym, przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem na stół udekoruj posiekaną kolendrą.
I po piąte - kurkuma. Ta przyprawa kojarzona bardzo mocno z hinduską kuchnią przyczyni się do nadania potrawie pikanterii. Nie obejdzie się bez niej zupa dahl, potrafiąca znakomicie rozgrzać nasz organizm i dostarczyć niezapomnianych wrażeń kulinarnych.
Smacznego!
|