w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Zupy na rozgrzewkę
data publikacji: 12-11-2015 r.
Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy.

"To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Na gęsto

Jakie warzywa mogą posłużyć za bazę do stworzenia kremu? Jakie lubimy najbardziej! Nadadzą się do tego właściwie wszystkie warzywa. Jeśli jesteśmy fanami gęstych zup, to dobrze jest zaopatrzyć się w blender, dzięki któremu z łatwością uda się szybko zmiksować ulubione składniki.

Co ważne, jak zauważa szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, "w kremowej zupie łatwo doprowadzić do sytuacji, w której bazowe warzywo zdominuje smak całej potrawy. Dlatego pamiętajmy o szczodrym doprawieniu takiej zupy albo zastosujmy jeden z prostych kulinarnych tricków. Niektóre warzywa można podsmażyć lub podpiec przed dodaniem do kremu, wówczas nabiorą one bardziej intensywnego smaku, tworząc harmonię z wiodącym składnikiem".

Jesiennym hitem naszych kuchni coraz częściej staje się krem z dyni. Ogromne pomarańczowe warzywo doskonale trafia w nasze gusta smakowe, a swoją kolorystyką idealnie komponuje się ze złotą polską jesienią. Krem z dyni warto doprawić tymiankiem i gałką muszkatołową. Jesli lubimy bardzo wyraziste smaki, możemy dodać szczyptę ostrej papryki.

Także seler świetnie odnajdzie się jako baza gęstego kremu. Zachwyca aromatem i wyrazistym smakiem, podkreślonym przez suszone chili:
Krem selerowy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilośc porcji: 4

Składniki:

- seler - 100 g

- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki

- młoda bulwa selera - 4 sztuki

- cukier - 1 łyżeczka

- suszone chili - 0,25 łyżeczek

- śmietana 18 proc. - 100 ml

- sok z cytryny - 1 łyżka

- pieprz

- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki

- masło - 2 łyżki

- wrzątek - 1 litr

Sposób przygotowania:

Obrany seler pokrój w drobną kostkę.
Podduś przez około 5 minut na rozgrzanym w garnku maśle, posyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
Dwie kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr rozpuść w litrze ugotowanej wody. Gotowym wywarem zalej podduszony seler, dopraw całość ostrą papryką chilli i gotuj przez 15 minut.
Po upływie tego czasu zmiksuj zupę na gładki krem blenderem. Możesz również przetrzeć ją przez sito.
Dodaj śmietanę, dopraw sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotowy krem selerowy posyp posiekaną natką pietruszki lub udekoruj listkami kolendry.
Czy zupa krem musi być "ciężka"? Oczywiście, że nie! Można ograniczyć użycie śmietany, oleju lub podobnie kalorycznych składników, ale przede wszystkim skorzystać z lekkich warzyw. Idealną inspiracją do takiego dania powinny być brokuły:

Krem brokułowy

Czas przygotowania: 30 minut

Ilośc porcji: 4

Składniki:

- brokuły - 500 g

- cebula - 1 sztuka

- płatki migdałów - 60 g

- ząbek czosnku - 1 sztuka

- wrzątek - 1 l

- olej - 1 łyżka

- śmietana 18 proc. - 1 szklanka

- Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki

- grzanki z bułki

- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W litrze wrzącej wody rozprowadź dwie kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr.
Umyj brokuły, oddziel różyczki od łodyg i wszystko jeszcze pokrój na kawałeczki.
Zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, dodaj do niej roztarty czosnek oraz połowę płatków migdałów. Smaż przez chwilę, od czasu do czasu mieszając.
Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów oraz usmażoną cebulę wraz z czosnkiem i migdałami. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu.
Gdy zupa lekko przestygnie zmiksuj ją blenderem na gładki krem. Wymieszaj ze śmietaną oraz dopraw szczyptą soli i pieprzu. Przed podaniem posyp pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.
Przy okazji jesiennych kremów trudno nie wspomnieć o tradycyjnym w naszej kuchni kremie z grzybów. Gęsta zupa przyrządzona na bazie borowików to znakomity pomysł na jesienny obiad - aromatyczny, rozgrzewający, przywołujący smaki rodzinnego domu. Kremowa zupa borowikowa Knorr ze specjalnej linii Rozkosze podniebienia zagwarantuje wymarzoną konsystencję i właściwe doprawienie.

Jakie warzywa od zawsze świetnie sprawdzają się do przygotowania kremów? Strączkowe! Groszek, fasola, albo soczewica - oto bazy doskonałego kremu. Szef kuchni Knorr poleca przepis:

Szybka zupa z soczewicy

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

- czerwona soczewica – 200 g

- pomidory – 2 sztuki

- Bulionetka wołowa Knorr – 2 sztuki

- woda – 0,5 l

- cukier – 1 łyżka

- ocet balsamiczny – 2 łyżki

- cebula – 2 sztuki

- ząbki czosnku – 3 sztuki

- kwaśna śmietana – 4 łyżki

- oliwa – 50 ml

Sposób przygotowania:

Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Gdy cebula nabierze złocistego koloru, a czosnek lekko się przyrumieni, wlej do garnka pół litra wody oraz wsyp czerwoną soczewicę.
Całość dopraw Bulionetką wołową Knorr i gotuj przez około 20 minut.
Do miękkiej, ugotowanej soczewicy dorzuć pomidory i trzymaj garnek na ogniu jeszcze przez 10 minut.
Po upływie tego czasu dopraw zupę odrobiną cukru i octu balsamicznego, a następnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Przed podaniem na stół udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.
Doprawiamy? Rozgrzewamy!

Potrawa może nas rozgrzać nie tylko swoją temperaturą. Ważne są także odpowiednie przyprawy. Kilka z nich to prawdziwi mistrzowie w tym temacie.

Po pierwsze - goździki. Od dawna używane nad Wisłą, mają stałe miejsce w kuchni w okresie świątecznym. Często używa się ich do przygotowania kompotów, sosów czy grzańców. Warto dodawać je także do zup-kremów.

Po drugie - imbir, na którym mieszkańcy Azji poznali się już dawno. Niezwykle popularna roślina ma szerokie zastosowanie w egzotycznych daniach przyrządzanych na słodko i słono. Ma wyjątkowo smak, potrafiący rozpalić nasze kubki smakowe, na przykład w zupie Mulligatwny:

Zupa Mulligatwny

Czas przygotowania: 60 minut

Ilośc porcji: 6

Składniki:

- filety z udek z kurczaka - 300 g

- Bulionetka drobiowa Knorr 1 sztuka

- czerwona soczewica - 200 g

- limonka - 1 sztuka

- świeży imbir - 20 g

- ząbek czosnku - 4 sztuki

- szalotki - 4 sztuki

- kumin - 1 łyżka

- zmielone ziarna kolendry - 1 łyżka

- żółta curry madras - 2 łyżki

- papryczka chili - 1 sztuka

- olej - 90 ml

- natka kolendry - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Świeży imbir, szalotki, papryczkę chili oraz czosnek posiekaj.
Ziarna mielonej kolendry, łyżkę kuminu i mieszankę curry wrzuć na rozgrzany w garnku olej. Dodaj mięso z kurczaka, chilli, szalotki oraz imbir. Smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po upływie tego czasu dodaj czerwoną soczewicę. Całość zalej wywarem sporządzonym z Bulionetki Knorr rozpuszczonej w 1,5 litra wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
Gotową zupę dopraw wyciśniętym sokiem z limonki i przed podaniem na stół posyp posiekaną natką kolendry.
Po trzecie - dobry znajomy pieprz. Zupa pieprzowa już sama w swej nazwie brzmi ogniście! Jednak spokojnie, ostra przyprawa nie musi całkowicie zdominować dania. Złagodzi ją spora zawartość mleka kokosowego czy pomarańczowej soczewicy:

Zupa pieprzowa

Czas przygotowania:45 minut

Ilośc porcji: 2

Składniki:

- pomarańczowa soczewica - 1 szklanka

- mleko kokosowe z puszki - 1 opakowanie

- cebula - 1 sztuka

- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

- curry - 2 łyżeczki

- liść laurowy - 1 sztuka

- starty imbir - 1 łyżeczka

- pieprz kolorowy - 10 ziaren

- olej - 3 łyżki

- natka pietruszki - 0,5 szklanek

- woda - 0,5 litrów

- ząbki czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Do połowy litra wrzącej wody wrzuć kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i dokładnie zamieszaj.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek zarumień na oleju.
Wymieszaj z curry, startym imbirem, soczewicą i liściem laurowym.
Zalej przyrządzonym wcześniej wywarem, dopraw zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami pieprzu i trzymaj na małym ogniu do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Do gotowej zupy wlej mleko kokosowe. Przed podaniem na stół posyp gotowe danie natką pietruszki lub kolendrą.
Po czwarte - chili. Rozgrzewającej egzotyki zakosztujeszmy, przyrządzając z niego zupę z dodatkiem m.in. trawy cytrynowej, limonki, sosu rybnego:

Zupa z chilli

Czas przygotowania: 45 minut

Ilośc poracji: 4

Składniki:

- papryczki chili - 2 sztuki

- Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka

- makaron sojowy - 1 opakowanie

- trawa cytrynowa - 2 sztuki

- listki limonki - 2 sztuki

- sok z limonki - 1 łyżka

- cebula - 1 sztuka

- ząbek czosnku - 3 sztuki

- sos rybny - 1 łyżka

- cukier - 1 łyżka

- kolendra - 1 pęczek

- woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

Zagotuj w garnku litr wody, wrzuć Bulionetkę drobiową Knorr i zamieszaj.
Cebulę oraz papryczki chilli posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a trawę cytrynową pokrój na kawałeczki.
Dodaj je do wywaru wraz z listkami limonki oraz wyciśniętym z niej sokiem i gotuj przez około 20 minut.
Po upływie tego czasu dopraw zupę łyżką sosu rybnego i cukru.
Gotowe danie podawaj wraz z makaronem sojowym, przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem na stół udekoruj posiekaną kolendrą.
I po piąte - kurkuma. Ta przyprawa kojarzona bardzo mocno z hinduską kuchnią przyczyni się do nadania potrawie pikanterii. Nie obejdzie się bez niej zupa dahl, potrafiąca znakomicie rozgrzać nasz organizm i dostarczyć niezapomnianych wrażeń kulinarnych.

Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Zupy na rozgrzewkę



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?
Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB