|
Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią!
"Sztucznie modyfikowane? Czy na pewno zdrowe? A może nieprawdziwe?" - takie myśli mogą nam przebiec przez głowę, gdy po raz pierwszy na sklepowej półce ujrzymy kolorowego kalafiora, a nie jego dobrze nam znaną jasną odmianę.
Kto boi się nowości, będzie musiał zweryfikować swoje poglądy. Przynajmniej w kwestii rzadszych odmian kalafiorów. Właśnie dzięki ich kolorowi zawierają dużo składników korzystnych dla naszego organizmu, bo w tych naturalnych barwnikach znajdują się dodatkowe składniki.
Kolor = cenne składniki
Skąd zatem te kolory? Opowiada żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska: „Pomarańczowe kalafiory zawdzięczają swój kolor beta-karotenowi, który jest także odpowiedzialny za barwę marchewki. Składnik ten pomaga nadać skórze kolorytu i wspomaga funkcjonowanie wzroku. Fioletowe kalafiory mogą poszczycić się swoją odmiennością za sprawą antocyjanów, obecnych w wielu innych warzywach i owocach o tej barwie. Udowdniono ich korzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie.
Nie tylko kolorem, ale również kształtem zadziwia jasnozielony kalafior Romanesco. Pochodzący z okolicy stolicy Włoch może przywodzić na myśl symetrycznie stworzoną rafę koralową. Jest bogaty w witaminę C i błonnik pokarmowy. W smaku jest nieco wyrazistszy od popularnej odmiany kalafiora, z wyczuwalną orzechową nutą”.
Zmienność kalafiora: niejeden kolor, niejedna postać
W kuchni kalafior ma bardzo szerokie zastosowanie. Przez swój nienatarczywy smak może być bazą do przygotowania pysznej zupy. Kalafiora warto także uczynić głównym bohaterem dania - zapieczony lub usmażony w cieście będzie smakował doskonale. Znakomicie sprawdzi się także jako dodatek do schabu:
Schab z fioletowym kalafiorem
Receptura dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Składniki:
1 kg schabu środkowego
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki tłuszczu roślinnego do smażenia, np. Rama Smaż jak szef kuchni
1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
100 g fioletowego kalafiora
100 g brokułów lub kalafiora Romanesco
1 łyżka masła
szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
600 g obranych ziemniaków
Sposób przygotowania:
Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie schab obsmaż z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa obtocz w rozpuszczonym maśle.
Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu. Dolej wino, tak aby płynu było około 250 ml (1 szklanka). Dodaj Esencję do sosu Knorr, która nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie się rozpuściła. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.
Rada szefa kuchni: Zamiast schabu możesz też użyć polędwiczki wieprzowej - wtedy czas pieczenia skróci się o połowę.
Kolorowe kalafiory zwiększą atrakcyjność sałatek, urozmaicając ich smak i świetnie prezentując się na talerzu. A gdyby tak zrobić z kolorowego kalafiora puree? Dodajmy go do ziemniaków i zaskoczmy wszystkich niecodzienną barwą tradycyjnego dodatku do kotleta schabowego
|