w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Frytki na różne sposoby
data publikacji: 18-09-2015 r.
"Przyrządzić frytki? A co to za filozofia?" - pomyśli wielu. Jednak frytka frytce nierówna i potwierdzi to każdy, kto spróbował ziemniaka przygotowanego, jak to czynią w Belgii - z chrupiącą skórką i mięsistym wnętrzem z dodatkiem pysznego sosu.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Zaczynamy przywiązywać coraz większą wagę do smaku potraw, nawet tych najprostszych. Cieszące się złą opinią jedzenie typu fast food zaczyna zdradzać nowe, lepsze oblicze. Jak grzyby po deszczu powstają niewielkie miejsca oferujące posiłki przyrządzane z wielką pieczołowitością w zupełnie nowych albo ponownie odkrytych, kiedyś zapomnianych odsłonach. Zwiększa się grono osób chcących nawet w tych szybkich daniach odnaleźć wyjątkowe doznania. Wyrafinowana może okazać się nawet z pozoru prozaiczna frytka.

Frytka narodowa!

Czekolada, piwo i frytki - z tych trzech jakże popularnych przysmaków słynie królestwo Belgii. Jednak to właśnie prosta potrawa z ziemniaka jest najbardziej kojarzona z krajem Beneluksu, uważanego za ich ojczyznę. 21 lipca Belgowie obchodzą narodowe święto, podczas którego chętnie sięgają po swoją smakowitą chlubę. Warto dodać, że za narodową potrawę uważane są tam właśnie frytki serwowane razem z owocami morza (tradycyjnie powinny to być omułki).

Co do rodowodu popularnej przekąski innego zdania jest część Francuzów, w czym utwierdza ich termin "french fries" w angielskojęzycznym słownictwie. Faktem jest, że to jednak głównie we francuskojęzycznej, walońskiej części Belgii od średniowiecza smażono podłużnie krojone ziemniaki, których sława okrążyła cały świat. Tradycyjnie przyrządzano je na wołowym tłuszczu. Niektórzy tradycjonaliści do tej pory nie wyobrażają sobie "wrzucenia" ziemniaka do oleju roślinnego.

Już na pierwszy rzut oka można odróżnić frytkę belgijską od tej najczęściej spotykanej. Ta omawiana jest zdecydowanie grubsza i ma nieregularny kształt. Forma jest bardzo ważna, ale nie z powodów estetycznych, tylko ze względu na sposób uzyskania pożądanego smaku. Grubiej cięte kawałki tak łatwo się nie wysuszą i będą cieszyć mięsistym wnętrzem. Poza tym nie wchłoną takiej ilości tłuszczu, co identyczna ilość ziemniaków, ale pokrojona na cieńsze frytki.

Do dwóch razy sztuka

W Belgii, gdzie frytki są bardzo popularne, rozwinęła się metoda smażenia ziemniaków, mająca ogromne znaczenie dla osiąganego smaku. Mniej ważny jest w niej rodzaj oleju, jakiego się używa, ale znaczący jest tu fakt, iż trzeba na nim smażyć frytki dwukrotnie. Najpierw wrzuca się pokrojone ziemniaki do garnka z rozgrzanym olejem i czeka, aż wypłyną na wierzch. Na tym etapie chodzi o pewnego rodzaju blanszowanie, żeby ziemniak nadal był surowy, ale ma wytworzyć się na nim skórka. Po około 7 minutach wyciąga się frytki, daje im się "odetchnąć" na ręczniku papierowym, maksymalnie pół godziny, i ponownie wrzuca do jeszcze bardziej rozgrzanego oleju, pozostawiając w nim do uzyskania pożądanego koloru. Jeśli dysponujemy specjalistycznym termometrem, to za pierwszym razem tłuszcz powinien mieć ok. 160°C, a potem ok. 190°C. Co ważne, zdaniem Belgów do frytek najlepiej nadają się odmiany ziemniaków Bintje albo Russet.

Z sosem

Od tego "jak" nie mniej ważne jest "z czym" serwuje się frytki. W Polsce uważane są za dodatek, dlatego co najwyżej posypuje się je solą lub skrapia ketchupem. Jednak tam, skąd frytki pochodzą, jest zupełnie inaczej.

Jeden z głównych bohaterów kultowego amerykańskiego filmu "Pulp Fiction", opowiadając swoje wrażenia z wizyty m.in. w Holandii, zaskoczony jest tym, że frytki jedzone są tam z majonezem, a nie z ketchupem. Cóż, być może dzielimy z Amerykanami część kulinarnych upodobań, ale rzeczywiście w europejskich krajach, gdzie frytki cieszą się największą popularnością, jedzone są z majonezem lub sosami, których jest on głównym składnikiem. W Belgii i Holandii, gdzie najłatwiej znaleźć miejsca serwujące frytki, smażalnie prezentują zdające się nie mieć końca listy sosów, mogące nadać daniu wyjątkowy charakter.

Smak sosu ogranicza tylko Twoja inwencja

Niektórym majonez i smażony ziemniak może się wydawać zbyt mdłym połączeniem, więc dlaczego nie postarać się o ulubiony sos samemu? Tym bardziej, że sprawa jest naprawdę prosta.

"Entuzjastom wyrazistych smaków polecam sos czosnkowy z chilli", radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Wystarczy podsmażyć posiekane drobno kawałki chilli, cebuli i czosnku z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny wody. Smak warto wzbogacić Esencją do sosu pieczeniowego jasnego Knorr. Gdy się dokładnie rozpuści, gotujemy przez chwilę i odstawiamy z ognia, by całość zgęstniała. Kiedy ostygnie, będzie można wymieszać z majonezem i śmietaną.

Pikantny sos czosnkowy

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki:

- czosnek - 6 ząbków

- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

- Majonez Hellmann's o smaku czosnkowym - 100 g

- papryka chilli

- cebula szalotka - 1 szt.

- śmietana - 100 ml

- oliwa z oliwek - 80 ml

- natka pietruszki

- cytryna

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie z oliwek należy przyrumienić pokrojone drobno w kostkę cebulę, czosnek i paprykę. Pod koniec smażenia dodać 100 ml wody i trochę soku z cytryny.
Aby sos posiadał odpowiednią konsystencję i był właściwie doprawiony, rozpuść w oliwie z warzywami Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr.
Gdy sos zgęstnieje, należy go zdjąć z ognia i odczekać, aż ostygnie. Kiedy będzie zimny, wymieszaj go ze śmietaną, majonezem i natką pietruszki.
Od maja do października nie powinniśmy mieć problemów ze znalezieniem świeżego szpinaku. "Wydaje się zbyt mdłym składnikiem do frytek? To zdrowe warzywo może być znakomitą bazą do sosu, jeśli właściwie je przyprawimy", sugeruje Piotr Murawski, kulinarny ekspert Knorr. Uczynimy to z łatwością, sięgając po Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr. Poniżej dokładny przepis:

Sos szpinakowo-twarogowy

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki:

- szpinak - 200 g

- ser twarogowy - 200 g

- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr

- majonez - 20 ml

- masło

Sposób przygotowania:

Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy połącz z wodą i majonezem, żeby uzyskać odpowiedni aromat dressingu.
Zmielony szpinak należy podsmażyć na maśle, a gdy ostygnie, dodać do niego majonez, zmielony twarożek i sos. Całość mieszamy.
W kuchni powinniśmy się kierować przede wszystkim własnymi upodobaniami. Szukajmy nowych smaków - może akurat najbardziej zasmakuje nam sos serowy albo guacamole, który na stałe wprowadzimy do swojej kuchni:

Frytki z guacamole

Czas przygotowania: 60 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki:

- ziemniaki 6- szt.

- Fix Ziemniaczane łódeczki z sosem czosnkowym Knorr

- pomidor - 1 szt.

- awokado - 3 szt.

- olej - 4 łyżki

- sok z cytryny

- kolendra - pół pęczka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokrój w swój ulubiony kształt frytek.
Pergaminem do pieczenia wyłóż płaską blachę piekarnika i następnie rozłóż na niej frytki. Skrop je olejem i posyp równomiernie przyprawą, aby każda frytka miała świetny aromat. W piekarniku rozgrzanym do 180°C umieść je na 45 minut.
Obrane awokado pozbawione pestki rozgnieć na masę. Pokrój w kostkę pomidora, posiekaj kolendrę i dodaj je do awokado. Do mieszanki dodaj dip przygotowany z Fix Knorr, soku z cytryny i guacamole do smaku.

Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Frytki na różne sposoby



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB