|
Choć bardzo popularna, jest wymagającym mięsem - lecz gdy uda się znaleźć na nią sposób, zachwyca soczystością i miękkością. Panie i Panowie - przed Wami karkówka!
Choć karkówka jest mięsem niełatwym, to jedna z ulubionych potraw Polaków. Przyrządzając ją, często stajemy przed dylematem, czy aby nie jest jeszcze półsurowa, a może za twarda, przypalona lub co gorsza - wysuszona. Dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat jej przyrządzania. Wiedza to bezcenna, bo poparta codziennym doświadczeniem eksperta - Roberta Polińskiego, szefa kuchni Knorr.
Rządzi! Czyli karczek z grilla
Karkówka nadaje się na grilla idealnie, a to dlatego, że jest mocno poprzerastana tłuszczem. Oznacza to, że podczas grillowania wraz z wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna. Wnikają w nie soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa. A oto kilka przydatnych rad:
Karkówkę warto grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni - dzięki temu mięso lepiej się dopiecze.
Stek z karkówki o grubości 1 cm należy grillować 5-7 minut z każdej strony (pod przykryciem).
Plaster karkówki nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso dobrze się wysmaży.
Aromatyczna i soczysta, czyli jak przyprawić karkówkę
Jak nadać mięsu wyrazu i sprawić, by marynata wydobyła z niego wszystko, co najlepsze? Podpowiada Robert Poliński, szef kuchni Knorr:
Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem - marynata głębiej wniknie w strukturę mięsa. Wszyscy wielbiciele karkówki powinni zaopatrzyć się w Przyprawę do mięs Knorr, która może samodzielnie podkreślać walory smakowe mięsa. Można też potraktować tę przyprawę jako bazę do stworzenia marynaty, łącząc ją z innymi składnikami - zależnie od naszych upodobań kulinarnych. Przyprawa do mięs nadaje karkówce piękny, ciemny kolor oraz równomiernie pokrywa mięso, podkreślając jego kruchość i soczystość.
Jeśli decydujemy się na marynatę, przygotujmy ją na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc spotęguje doznania smakowe. Jeśli chcemy wprowadzić nutę kwaskowatości, użyjmy do sporządzenia marynaty czerwonego wina. Do tego możemy dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca - zapewni to karkówce leśny posmak. Orientalny smak marynaty, a zarazem finalnej potrawy, uzyskamy, dodając do marynaty imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki. Słodkie marynaty najwygodniej i najsmaczniej robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.
Poniżej przepisy na doskonałe dania z karków prosto z rusztu:
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
Składniki:
- 400 g schabu karkowego pokrojonego w 1 cm grubości steki
- 1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
- 100 ml Sosu Hellmann's Czosnkowego
- 1 łyżka czarnego pieprzu (ziarna)
- 6 goździków
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
- 2 zielone ogórki
- pęczek świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki.
2. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę do karkówki Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
3. Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
4. W miedzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmann’s.
Karkówka z grilla z curry i sosem jogurtowym
Składniki:
- 1 kg karkówki
- Przyprawa Grill Karkówka Knorr
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżej kolendry
- 1 limonka
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
3. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.
4. Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem.
|