|
We wczorajszym odcinku programu Tajemniczy Składnik Marcin Czubak podzielił się z widzami przepisem na pyszny żurek… bez glutenu! Absolwent najlepszego kulinarnego college’u w Szkocji, były prywatny kucharz Prezydenta Republiki Gabonu, dla którego żony przygotowywał specjalne bezglutenowe menu, udowodnił, że można łatwo odmienić tradycyjne danie. Dla wszystkich tych, którzy pragną jeść zdrowiej i odkrywać nowe smaki, poniżej zdradzamy przepis na bezglutenowy żurek oraz praktyczne wskazówki, jak go przygotować.
Bezglutenowy żurek
Marcin Czubak, właściciel i szef kuchni restauracji Staromiejska 13 w Katowicach
ZAKWAS
Składniki
4 czubate łyżki mąki gryczanej
3 listki laurowe
5 ząbków czosnku
4 kuleczki ziela angielskiego
1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie
Przygotowanie zakwasu trwa 5 dni. Najpierw połącz wszystkie składniki z ciepła wodą. Przelej zawiesinę do słoika i przykryj wieczko gazą. Zakwas musi oddychać. Przez następne 5 dni mikstura będzie się zakwaszać. Naczynie odstaw w suche, ciemne miejsce. Codziennie o tej samej porze mieszaj zakwas czystą drewnianą łyżką.
|