|
Oto najczęściej zadawane pytania dotyczące przygotowania jajek – odpowiada na nie szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:
Naszą zmorą kuchenną są pękające jajka lub jajka, które nie chcą się łatwo obierać - gdy wraz ze skorupką odchodzi spora część białka. Jak się przed tym ustrzec?
PM: Zanim włożymy jajka do gotującej się wody, nakłujmy je delikatnie igłą na zaokrąglonym czubku - jest tam pęcherzyk powietrza. Dzięki temu ciśnienie, które rośnie w jajkach podczas gotowania, znajdzie ujście i zapobiegniemy tym samym pękaniu skorupek. Starajmy się też nie wkładać do garnka z gotującą się wodą jajek wyciągniętych prosto z lodówki - duża różnica temperatur sprawi, że skorupka może pękać. Na problemy z obieraniem podziała dosypanie do zimnej wody łyżki soli – to również sprawi, że skorupka nie będzie pękać.
A jak można sprawdzić, czy jajko jest świeże - zanim będzie za późno i wbijemy je np. do sernika?
PM: Aby upewnić się, że jajko jest świeże, trzeba je rozbić i przyjrzeć się wnętrzu - żółtko powinno być krągłe, białko zwarte i gęste, a zapach naturalny. Sygnałem ostrzegawczym będzie, gdy żółtko ma płaski kształt, a białko - zbyt luźną konsystencję. Co ciekawe, przed rozbiciem można do jajka przyłożyć mocną latarkę i go prześwietlić - to naprawdę działa. Jeśli wybieramy jajka w sklepie, zwróćmy uwagę na sposób prowadzenia hodowli kur - najsmaczniejsze i najwyższej klasy są te od kur z wolnego chowu.
A jak poleca Pan farbować jajka do wielkanocnego koszyka?
PM: Najpopularniejszym sposobem, który zapewnia chyba najtrwalszy efekt, jest gotowanie jajek z łupinami cebuli. Inne sposoby to gotowanie jajek z burakami lub słodką papryką.
Jak smacznie nafaszerować jajka?
PM: Ja zazwyczaj miksuję kremowy serek z szynką, grzybami albo łososiem. Polecam również podsmażoną cebulkę i szczypiorek. Te dodatki mieszam z żółtkiem, które uprzednio wyjmuje z przekrojonego na pół jajka.
To jeszcze brakuje nam jakiegoś oryginalnego sposobu podania jajek na stół.
PM: Jeśli zależy nam na efekcie, można na przykład ułożyć jajka na tostach lub dodatkowo tosty udekorować wędzoną rybą.
A co najbardziej smakuje Panu podczas Świąt Wielkanocnych?
PM: Zdecydowanie żurek świąteczny - ten niezwykły kwaskowaty smak chodzi za mną przez cały rok!
|