W piękne letnie dni wszyscy beztrosko cieszyli się wspaniałą pogodą oraz wybornym smakiem świeżych, skąpanych w słońcu owoców. Tylko producenci mrożonek byli już wtedy myślami przy deszczowej jesieni i mroźnej zimie... Takie wyprzedzenie jest potrzebne, jeśli z dobrodziejstw natury chcemy czerpać przez cały rok. Dzięki temu teraz, kiedy truskawki, maliny czy wiśnie nie są już powszechnie dostępne, wszędzie można kupić mrożonki, zatrzymujące dla nas smak i zapach świeżych owoców. Mrożone owoce Felco otwierają cudowne możliwości przed wszystkimi, którzy samodzielnie lubią przygotowywać różne słodkości dla siebie, swoich najbliższych i przyjaciół.
Jesienią i zimą, miłym zakończeniem pysznego obiadu w rodzinnym gronie może być porcja pachnącego ciasta z truskawkami lub wiśniami Felco. Kawałek słodkiej, owocowej przyjemności podany do filiżanki gorącej kawy wprawi wszystkich domowników w wyśmienity nastrój. Także do przygotowania deseru na spotkanie z grupą przyjaciół i znajomych można wykorzystać mrożone owoce. Oryginalną propozycją Felco na deser o intrygującym, owocowym smaku jest Koktajl truskawkowy z płatkami migdałów i zielonym pieprzem konserwowym. Podany w efektownych szklanych naczyniach, udekorowanych listkiem świeżej mięty i truskawką będzie wyglądał niezwykle atrakcyjnie. Przepis na koktajl z truskawek Felco, możliwy do przygotowania w zaledwie pięć minut, to znakomity pomysł na wzbogacenie menu. Warto o nim pamiętać przez cały rok.
Koktajl truskawkowy z płatkami migdałów i zielonym pieprzem konserwowym
(Przepis na 4 osoby)
Składniki:
- Mrożone Truskawki FELCO (450 g – 1 paczka)
- cukier puder – 225 g
- płatki migdałów – 30 g
- zielony pieprz konserwowy – ok. 15 g
- świeża mięta
- truskawka do dekoracji
|
Sposób przygotowania:
Truskawki rozmrozić i zmiksować z cukrem pudrem w blenderze. Rozlać do naczyń, posypać płatkami migdałów i ziarnami zielonego pieprzu konserwowego. Udekorować gałązką świeżej mięty i świeżą truskawką. Podawać schłodzone.