Deprecated: Implicit conversion from float 64616.00000000001 to int loses precision in /home/www/byckobieta.pl/includes/bbcode.php on line 322
Świąteczne przysmaki w nowej odsłonie

w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Świąteczne przysmaki w nowej odsłonie
data publikacji: 12-12-2014 r.
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas spędzony w gronie najbliższych, wypełniony spokojem, miłością i rodzinnym ciepłem. To również niezliczone okazje do wspólnego biesiadowania i delektowania się świątecznymi smakołykami.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Karp w galarecie, barszcz z uszkami, soczysta pieczeń, makowiec, czy korzenny piernik z powidłami – bez nich nie wyobrażamy sobie wigilijnej kolacji, bożonarodzeniowego obiadu czy podwieczorku. Co roku szukamy też pomysłów na nowe odsłony tradycyjnych dań, które zaskoczą naszych bliskich. W tym sezonie marka Herbapol proponuje święta o smaku… letnich owoców. Nowatorskie propozycje bożonarodzeniowych specjałów z dżemami i konfiturami Herbapol w roli głównej przygotował jej ambasador – Tomek Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny.

Wigilijna kolacja jest najbardziej wyjątkowym i wyczekiwanym wydarzeniem w ciągu całego roku. Jej magicznej atmosfery, zapachu i smaku tradycyjnych potraw nie da się porównać z niczym innym.
Przygotowując wigilijne dania, sięgamy po receptury przekazywane nam z pokolenia na pokolenie, jednak coraz częściej lubimy też eksperymentować i łączyć je z nowo odkrytymi składnikami, nadającymi im niepowtarzalny charakter.

Amatorom tradycyjnej polskiej kuchni oraz oryginalnych połączeń smakowych marka Herbapol proponuje w tym roku filet z karpia pieczony z masłem, podany z sosem na bazie lekko kwaskowego dżemu agrestowego Herbapol.

Hitem świątecznego obiadu będzie z kolei szynka cielęca z winno – korzenną marynatą i pysznymi powidłami śliwkowymi Herbapol. Niezwykle intensywny smak zawdzięczają one śliwkom węgierkom pochodzącym z okolic Nałęczowa.

Wszystkich łasuchów zachwycą z pewnością puszyste naleśniki z kremem truskawkowo-cytrynowym. Do jego przygotowania polecamy dżem Aksamitny truskawkowy Herbapol, którego delikatna, aksamitna konsystencja doskonale nadaje się do przygotowania gładkiego kremu.

Poniżej przedstawiamy szczegółowe przepisy przygotowane przez Tomka Jakubiaka dla marki Herbapol.

WIGILIJNY FILET Z KARPIA PIECZONY Z MASŁEM, PODANY Z SOSEM AGRESTOWYM

Składniki:
Karp: 4 filety z karpia bez skóry, łyżeczka białego pieprzu, starta skórka z jednej limonki, łyżeczka kminu rzymskiego, sól gruboziarnista, łyżka posiekanej
świeżej kolendry, 4 łyżki masła
Sos: 3 łyżki dżemu agrestowego Herbapol, szklanka białego wina Riesling,
pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki białego octu winnego.

Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności, filety z karpia nacinamy w miejscu występowania ości – co ok. 2 mm (nacinanie pomoże pozbyć się ości podczas smażenia). Następnie posypujemy filety wymieszanymi przyprawami i polewamy sokiem z limonki. Marynatę mocno wcieramy w rybę, dodatkowo na każdym filecie kładziemy łyżkę masła. Tak przygotowane kawałki karpia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. W tym czasie, w rondelku mieszamy wszystkie składniki sosu i podgrzewamy na małym ogniu, aż się dokładnie połączą i zgęstnieją. Sos podajemy w sosjerce, obok karpia.

ŚWIATECZNA SZYNKA CIELĘCA Z WINNO-KORZENNĄ MARYNATĄ O NUCIE POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH

Składniki:
Szynka: około 1 kg szynki cielęcej, około 1,5 łyżki soli gruboziarnistej, 2 łyżki masła
Marynata: 3 szklanki wina czerwonego półwytrawnego (najlepiej o śliwkowej nucie), 3 sztuki goździka, 1 gwiazdka anyżu, 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnkach,
3 liście laurowe, 2 łyżki octu winnego
Sos: marynata, pół słoika powideł śliwkowych Herbapol, 1 łyżka masła

Sposób przygotowania
Szynkę nacieramy mocno solą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie, w misce mieszamy składniki marynaty, a po upływie wyznaczonego czasu zanurzamy w niej szynkę. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na kolejnych 12 godzin (warto co jakiś czas obrócić mięso, aby się równomiernie zamarynowało). Po upływie wskazanego czasu szynkę wyjmujemy z marynaty i odsączamy. Następnie, w rondlu o grubym dnie (najlepiej żeliwnym) rozpuszczamy masło i smażymy szynkę równomiernie z każdej strony. W kolejnym kroku, do naczynia dodajemy marynatę, zmniejszamy do minimum ogień i pod dusimy mięso pod przykryciem. Gdy marynata do połowy odparuje, dodajemy powidła śliwkowe Herbapol, mieszamy i dusimy dalej. Jeśli szynka będzie jeszcze twarda a sos bardzo gęsty, należy dolać trochę ciepłej wody. Tuż przed podaniem do gorącego soku dodaje się zimne masło. Szynkę podajemy pokrojoną w grube plastry i ozdobioną gałązkami świeżego tymianku.

PUSZYSTE NALEŚNIKI Z KREMEM TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWYM PRZYGOTOWANYM NA BAZIE DŻEMU AKSAMITNEGO HERBAPOL
Składniki
Ciasto na naleśniki: 0,2 l jasnego pszenicznego piwa (wersja bezalkoholowa – kwas chlebowy), 350 g mąki orkiszowej, 4 jajka, 50 ml mleka, 2 łyżki rozpuszczonego masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem: 4 żółtka, pół szklanki soku z cytryny, pół szklanki białego słodkiego wina (wino można zastąpić wodą różaną), 100 g masła, 50 g cukru pudru, 3 łyżki dżemu aksamitnego truskawkowego Herbapol

Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej (najlepsza będzie teflonowa). Do miski wbijamy żółtka i ucieramy je na parze, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy wino, masło, sok z cytryny, dżem i cukier puder i ucieramy wszystko, aż powstanie gęsty krem. Usmażone naleśniki należy przekładamy kremem truskawkowo-cytrynowym i posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy świeżymi owocami.

autor: / źódło: / opracowanie:
Herbapol Lublin S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Świąteczne przysmaki w nowej odsłonie



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB