|
Dla wielbicieli łagodnych smaków, idealna okaże się np. zupa z dyni z mleczkiem kokosowym. Piotr Murawski proponuje tez inną kremową kompozycję - duet marchewki z migdałami. Efekt? Palce lizać! A oto przepis:
czas przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 8
stopień trudności: łatwe
autor: Piotr Murawski
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 ziemniaki,
- 1 ostra papryka,
- 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr,
- 200 ml soku pomarańczowego,
- migdały w plastrach,
- odrobina cynamonu,
- łyżka curry,
- 2 ziarna kardamonu lub szczypta zmielonego kardamonu,
- szczypta mielonych goździków,
- 2 łyżki miodu,
- 1 średnia cytryna,
- 50 ml oleju słonecznikowego,
- 200 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w piórka. W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim warzywa, przypraw (dodaj curry, ostrą paprykę, cynamon, kardamon i goździki). Wszystko smaż przez chwilę, zalej wodą. Zupę gotuj przez 40 minut (do momentu, gdy warzywa się rozgotują).
2. Następnie dolej do dania sok pomarańczowy i plastry cytryny. Wrzuć 2 kostki Rosołu Knorr. Zmiksuj zupę blenderem.
3. Dodaj 2 łyżki miodu. Możesz też doprawić zupę solą.
4. Migdały podsmaż na suchej patelni. Krem marchewkowy serwuj z kleksem śmietany bądź jogurtu oraz migdałami.
|