|
Z biegiem czasu zupy przeszły swoją ewolucję i dziś w dobie mikserów i robotów kuchennych obok tradycyjnych zup klarownych nastała moda na zupy kremy.
Zupa krem ma opinię potrawy niezwykle eleganckiej, dlatego coraz częściej zdobi nasz stół podczas wyjątkowych okazji. Może jednak warto zaprzyjaźnić się z zupą krem na co dzień? Zwłaszcza teraz, gdy mamy łatwiejszy dostęp do sezonowych warzyw jesiennych. Poza sezonem możemy natomiast skorzystać z warzyw wcześniej zamrożonych, z których także przygotujemy pyszne zupy.
Zalety zup kremów to: apetyczny, zazwyczaj intensywny kolor, aksamitna konsystencja, możliwość wykorzystania różnorodnych warzyw i łączenia ich ze sobą, prostota przygotowania oraz właściwości rozgrzewające. Ach, i przecież jeszcze powód najważniejszy - jak one pysznie smakują! Jest coś wyjątkowego w talerzach wypełnionych jednolitym gorącym kremem. Dodatkowo taka gęsta zupa stwarza szerokie możliwości dekoracji - na powierzchni z łatwością ułożymy zieleninę lub „narysujemy” wzór odrobiną jogurtu. Poniżej kilka sposobów na to, jak przygotować zupy kremy pełne głębokiego smaku. Swoje ulubione przepisy zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Pożywna zupa dla prawdziwego faceta
Zupa krem, nie wiedzieć czemu, zyskała sobie opinię wyjątkowo kobiecego dania. Być może ze względu na delikatność i lekkość zupy albo jej estetyczny, cieszący oko wygląd na talerzu. Nie można jednak zapominać, że zupa krem jest z definicji bardzo gęsta, pożywna i uczucie sytości wywoła także u mężczyzny. Na jej kremową konsystencję może składać się całe mnóstwo warzyw, do których można przecież dorzucić mięso. Na pewno nikt nie będzie głodny po zjedzeniu talerza Gęstej kartoflanki, która swój wyjątkowy smak zawdzięcza wędzonemu boczkowi, ziemniakom oraz bukietowi pysznych warzyw.
|