Najostrzejszą jest papryka czereśniowa. Innymi przyprawami używanymi przez węgierskich kucharzy są: pieprz, majeranek, kminek, szafran, oregano i tymianek. Cebula i czosnek również odgrywają ważną rolę, a ich kompanem podczas przygotowywania potraw są równie powszechne pomidory, dodawane głównie do dań duszonych. Najsłynniejszą potrawą Węgier jest porkolt oraz jego odmiany: gulasze, paprykarze i tokanie. Do porkoltów, gulaszów, tokani i parykarzy używa się najczęściej mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego oraz dziczyzny.
Decydując się na przyrządzenie potrawy z kuchni węgierskiej, uważajmy podczas przyprawiania jej papryką i pieprzem. I jeszcze jedna ważna rada: nie powinno się wrzucać papryki bezpośrednio do wrzącej wody, ani na rozgrzany tłuszcz, ponieważ cukier w niej zawarty skarmelizuje się, lub po prostu spali, dając w efekcie gorzki smak, brzydki kolor i mało apetyczny aromat warzywa. Dlatego paprykę lepiej dodawać do potrawy po zdjęciu naczynia z ognia i po uprzednim podlaniu składników płynem.
„Dania domowe” są doskonałą propozycja dla osób podróżujących, dla jednoosobowych gospodarstw domowych. Wreszcie dla wszystkich zapracowanych mam jak i studentów. Dania są łatwe do przygotowania, wystarczy podgrzać je w garnku bądź w mikrofali.
Cena:
- Bogracz (500 g): 5,99 zł
- Flaki wolowe pikantne (500 g): 5,50 zł
- Papryka nadziewana (500 g): 4,90 zł
|