|
Wszystkie dania zostały przygotowane według sprawdzonych receptur kuchmistrzów z Węgier. „Dania gotowe” Rolnik serii Kuchnie Narodów to również kompozycja wysokiej jakości warzyw, delikatnego mięsa oraz starannie dobranych przypraw i dodatków, charakterystycznych dla danego kraju. Wszystkie zupy zostały przygotowane na bazie domowego rosołu. Dania serii „Kuchnie Narodów” będą ulegały dalszemu rozszerzeniu o kolejne narodowe smakołyki, a producent obiecuje, ze jeszcze nie raz zaskoczy polskie podniebienie pysznymi smakami... świata.
Jedz ze smakiem
Bogracz czyli Bogracsgulyas – to pikantna zupa gulaszowa z Węgier. Bogracz przyrządzany jest najczęściej z dobrej jakości mięsa wolowego, papryki, pomidorów, ziemniaków i makaronu bądź klusek. Jest to typowe węgierskie danie, proste, o swojskim charakterze. Wyjątkowo smaczne i pożywne.
Flaki wołowe po węgiersku zostały przygotowane na bazie rosołu, z dodatkiem domowego smalczyku wzbogaconego prażonymi jabłkami i cebulką. Przyprawione sporą ilością przypraw, ziół i sosu pomidorowego. Do tego pajda wiejskiego chleba i... obiad jest gotowy.
Papryka nadziewana po węgiersku to prawdziwie królewskie danie. Do przygotowania tej przekąski wykorzystano mięsistą i chrupką białą paprykę, która została nadziana delikatnym farszem mięsno–ryżowym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Całe danie zostało zalane pysznym, gęstym sosem pomidorowym.
Kuchnia węgierska
Węgrzy słyną z wielkiej kultury kulinarnej, a ich potrawy z niepowtarzalnego smaku - bujny aromat dań jest dla każdego wyczuwalny. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości zarówno pod postacią świeżych owoców tego warzywa, jak i przyprawy. Najsłynniejszymi i zarazem najbardziej cenionymi odmianami papryki są: segedyńska i kaloczańska.
|