|
zależy nam na tym, żeby były proste w przygotowaniu. Grzegorz Łapanowski pomoże nam wybrać kilka ciekawych potraw.
Zbliżają się okazje do zorganizowania domowych imprez i spotkań w gronie znajomych. Wiele osób zamierza świętować Halloween, Andrzeje z pewnością czekają na 30 listopada i planują huczne obchody swoich imienin. Przed nami dekorowanie dyń oraz wróżby andrzejkowe, jednak nie można zapomnieć, że na domowych imprezach bardzo ważne jest menu. Jakie potrawy możemy podać gościom, żeby ich zaskoczyć? Podpowie nam znany kucharz i dziennikarz kulinarny, Grzegorz Łapanowski:
Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®
Składniki:
4 płaty dobrego śledzia np. matiasa
1 czerwona cebula
1 duży pomidor
1 strąk papryki
Sos TABASCO®
Szczypta cukru lub łyżka miodu
Kilka gałązek szczypiorku
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Wykonanie:
Filety ze śledzia oczyścić, umyć i jeśli są zbyt słone wymoczyć w mleku lub wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki (2-3cm). Cebulę obrać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Pomidora sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w średnią kostkę. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucić najpierw cebulę, potem paprykę, a na końcu pomidora. Podsmażyć wszystkie składniki. Podlać kilkoma łyżkami wody, tak oby wytworzył się sos. Doprawić solą, pieprzem i TABASCO®. Dla złamania smaku dodać szczyptę cukru lub łyżkę miodu. Odstawić do ostygnięcia. Kawałki śledzia przełożyć sosem. Na koniec całość obsypać dużą ilością świeżego, drobno siekanego szczypiorku.
Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym Kikkoman
Składniki:
1,5 kg boczku surowego ze skórą
5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
Kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
1 litr soku jabłkowego
Pęczek majeranku
2 laski cynamonu
Szczypta mielonego cynamonu
3-4 łyżki miodu
Kilka ziaren czarnego pieprzu
Liście laurowe
Ziele angielskie
Olej do smażenia
Wykonanie:
Boczek dobrze opłukać, naciąć skórę. Do garnka wlać wodę i sok jabłkowy (pół na pół). Dodać czosnek, cebulę, laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dorzucić pęczek świeżego majeranku. Do wrzątku wrzucić boczek i parzyć go przez kilkanaście minut w całości. Wyjąć, lekko osuszyć i pokroić go w jednakowe kawałki (około 10 cm długości). Gotować boczek dalej w soku jabłkowym przez 2-3 godziny na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo delikatne. Można ugotować kawałki boczku w szybkowarze, wówczas cały proces zajmie około 40 minut. Sos sojowy Kikkoman wymieszać z miodem, startym ząbkiem czosnku i szczyptą mielonego cynamonu. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki boczku podlewając sosem sojowym Kikkoman z przyprawami. Smażyć boczek ze wszystkich stron aż sos odparuje i nada odpowiednio ciemnobrązowy kolor mięsu. Boczek można podać z pieczonymi purpurowymi ziemniakami i pieczonym czosnkiem w łupinkach.
Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®
Składniki:
0,8 kg mielona łopatki jagnięcej
Pół pęczka świeżej kolendry
Pół pęczka świeżej mięty
3-4 ząbki czosnku
Kilka kropel sosu TABASCO® Habanero
Pieprz czarny
Sól
Kilka średnich dojrzałych pomidorów lub 2-3 gałązki pomidorów koktajlowych
Patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Do mięsa dodać posiekaną kolendrę i rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero. Dobrze wymasować, tak żeby mięso było kleiste. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypiekały. Z mięsa uformować równe kotleciki i oblepić nimi patyczki do połowy ich długości. Na ruszcie grilla układać szaszłyki i pomidory koktajlowe (razem z gałązką, delikatnie przyprawione solą i pieprzem). Szaszłyki upiec na mocny złoty kolor. Do takiego zestawu świetnie będzie pasował jogurt wymieszany z posiekaną świeżą miętą.
Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.
|