|
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,
- 1 sałata rzymska,
- 1 bakłażan,
- 1 pęczek kolendry,
- 2 sztuki marynowanej papryki,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 4 łyżki wody,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois.
Przygotowanie:
1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, skrop oliwą (pozostaw 4 łyżki) i grilluj.
2. Sałatę umyj, osusz, pokrój w szerokie paski, przełóż do salaterki. Usmażonego bakłażana i paprykę pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski i wymieszaj razem z oliwkami. Posiekaj kolendrę, dodaj do dania.
3. Aby przygotować wyraźny w smaku sos, w szklance połącz 4 łyżki oliwy, tyle samo łyżek wody, sos sałatkowy Knorr, sok z cytryny oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj.
4. Sałatę przełóż na półmisek, polej sosem, lekko wymieszaj. Potrawa najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
|