w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Suszone owoce – wartościowe czy nie?
data publikacji: 30-08-2014 r.
Suszone owoce popularne są nie tylko zimą, kiedy dostępność ich świeżych odpowiedników jest mniejsza. Często stosowane jako...
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
przekąska, dodatek do mięs lub urozmaicenie porannej owsianki cieszą się dużą popularnością, szczególnie wśród amatorów zdrowego odżywiania. Jednak czy faktycznie są tak wartościowe jak zwykło się uważać? Czy może trzeba na nie nieco bardziej UWAŻAĆ, wprowadzając je do swojego menu?

Suszone owoce z pewnością są o wiele zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych, słodkich i tłustych przekąsek typu batony czy chipsy. Nie można jednak podchodzić do nich zupełnie bezkrytycznie. Zanim na stałe wprowadzi się „suszki” do swojego menu warto zapoznać się w metodami suszenia owoców – bo takowe są różne i właśnie od nich zależy, jak bardzo wartościowy, lub jak bardzo bezwartościowy produkt wybierzemy. Warto także zwrócić uwagę na sposób przetwarzania i ulepszania danego produktu w trakcie procesu wytwarzania, gdyż przemysłowa konfekcja znacznej ilości z nich opiera się na sztucznych metodach, wykorzystuje też szkodliwe związki chemiczne. Najpopularniejszym z nich jest dwutlenek siarki, czyli konserwant E 220, który sprawia, że suszone owoce wyglądają atrakcyjnie, mają intensywny kolor, nie sklejają się i na dłużej zachowują świeżość. Owoce siarkowane najłatwiej poznać na przykładzie moreli – są one intensywnie pomarańczowe, jednak ich smak często pozostawia wiele do życzenia. Rozsądniej jest więc wybierać produkty sygnowane znakiem ,,niesiarkowane”, w przypadku moreli owoce poddawane naturalnemu procesowi suszenia mają kolor brązowy.

Najpopularniejszą metodą suszenia owoców i warzyw jest suszenie konwekcyjne - często stosowane w przemyśle, ze względu na prostotę budowy i łatwą eksploatację urządzeń. Długi czas suszenia oraz wysoka temperatura prowadzą jednak do wielu niekorzystnych zmian suszonego surowca m.in. tekstury, barwy, kurczenia się, strat wartości odżywczej, w tym również zmniejszenia zawartości polifenoli i utraty właściwości przeciwutleniających. Przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach odgrywają istotną rolę w diecie człowieka. Wspomagają ochronę organizmu człowieka przed chorobami cywilizacyjnymi oraz procesem starzenia, wywołanych m.in. oddziaływaniem wolnych rodników na komórki(1.

Inną metodą utrwalania żywności jest liofilizacja. Polega ona na usunięciu wody z zamrożonego produktu z pominięciem procesu skraplania. Po raz pierwszy metoda ta zastosowana była na początku XX wieku i do dziś uważana jest za bardzo wartościową. Produkty liofilizowane zachowują bowiem wysoką wartość odżywczą, są zabezpieczone przed zepsuciem, a także są… mniejsze i lżejsze. To dlatego metoda liofilizacji szeroko stosowana jest przez wojsko oraz NASA. Niestety, liofilizowane owoce i warzywa w osiedlowych sklepikach czy nawet w supermarketach spotkać można dość rzadko. Wynika to po pierwsze z kosztów produkcji. Proces liofilizacji wymaga specjalistycznego i energochłonnego sprzęt, którego użycie jest bardzo drogie. Po drugie produkty utrwalane tą metodą są bardzo wrażliwe na wilgoć. W próżniowym opakowaniu mogą przetrwać miesiące, po otwarciu jednak niestety bardzo szybko się psują.

W odpowiedzi na coraz większą świadomość konsumentów w kwestiach dotyczących wyboru najwyższej jakości produktów, na rynku pojawiają się produkty, gotowe spełniać kryteria nawet bardzo wymagających amatorów zdrowego odżywiania. Dotyczy to zarówno warunków uprawy (produkty ekologiczne), procesu konfekcjonowania (wspomniane wyżej owoce niesiarkowane), jak i samej metody produkcji. Alternatywą dla tradycyjnego, przemysłowego suszenia owoców zdaje się być opatentowana metoda suszenia próżniowego, tzw. puffing.

Na czym on polega wyjaśnia Katarzyna Barczyk z firmy Microfood, właściciela marki Puffins, produkującego owoce suszone tą właśnie metodą.

Puffing to suszenie metodą próżniową, czyli w podciśnieniu. W takich warunkach temperatura wrzenia wody znacznie spada, nawet do 33 stopni Celsjusza. Intensywne parowanie wody w tak niskich temperaturach pozwala wysuszyć owoce pozostawiając w nich niemalże wszystkie wartości i witaminy, które znajdują się w świeżych owocach. Owoce puffingowane posiadają więc znacznie więcej witamin, wartości odżywczych i smakowych od tych, które wysuszone zostały metodami tradycyjnymi. Co ciekawe, kształt owoców puffingowanych również zostaje zachowany a ich objętość się zwiększa, dzięki czemu otrzymujemy chrupiące, przestrzenne, duże, trójwymiarowe kawałki owoców, a nie jak do tej pory – płaskie, małe, gumowate lub twarde, pomarszczone plasterki.

Odpowiednio suszone owoce są świetnym urozmaiceniem diety, dostarczają mnóstwa witamin i składników mineralnych. Co istotne, witaminy dostarczane za pomocą naturalnie suszonych owoców są znacznie łatwiej przyswajalne niż te, sztucznie wytwarzane spożywane w formie suplementów diety. Dodatkowo owoce suszone są pełne błonnika, regulującego pracę jelit, a zawarte w nich polifenole działają antynowotworowo. Wystarczy tylko uważnie czytać etykiety i świadomie wybierać produkty, które faktycznie a nie tylko pozornie przysłużą się naszemu organizmowi.

(1 - Dietrych-Szóstak D., Burda S.: Występowanie i rola przeciwutleniaczy w żywności. Biul. Inform. Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy, 1999, 11, 18-22.

autor: / źódło: / opracowanie:
Microfood
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Suszone owoce – wartościowe czy nie?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Czym są karotenoidy?
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB