|
Nigdy nie płucz ryżu. Skrobia jest bardzo ważna dla utrzymania kleistej konsystencji risotta.
Używaj zawsze gorącego bulionu, gdy dodajesz go do ryżu. Zimny bulion znacznie spowolni przygotowanie potrawy.
Przygotuj wszystkie składniki zanim zaczniesz gotować ryż. Ryż należy obserwować i ciągle mieszać.
Kiedy dodać więcej płynu do ryżu? Delikatnie przejedź drewnianą łyżką przez rondel. Powinien utworzyć się widoczny rowek - ślad po ruchu łyżką. Jeśli tak nie jest, dodaj płynu.
Dodawaj płyn porcjami po ¼ filiżanki, każdą następną zaraz po tym, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta.
Pod koniec gotowania, często próbuj ryżu. Czas przygotowania bywa różny, nawet jeśli używasz tego samego rodzaju ryżu.
Jeśli ryż wchłonął całą ilość bulionu i nie jest jeszcze odpowiednio miękki, dodaj odrobinę gorącej wody.
autor: / źódło: / opracowanie:
Halina
|