|
Saute z cukrem, okraszone jogurtem, w postaci owocowego koktajlu – uwielbiamy je podane w tak prosty sposób. Ale to nie wszystko – truskawki możemy uczynić składnikami wyjątkowych sałatek. Co ważne – niekoniecznie owocowych, co udowadniają szefowie kuchni Knorr, proponując przepisy na pyszne letnie kompozycje.
Może będziemy zaskoczeni, ale truskawki wcale nie smakują najlepiej w połączeniu z innymi owocami, ale szczególnego charakteru nabierają w kompozycjach z innymi składnikami – serami, różnymi rodzajami sałat, mięsem czy szynką. Wówczas owoce nadają ton całej sałatce, odgrywają role pierwszoplanowe. Dowód? Oto czas na …
Serowo-truskawkowe inspiracje
Truskawki znakomicie komponują się z różnymi gatunkami sera. W połączeniu z mozzarellą, nadadzą sałatce wyraźny, trudny do zapomnienia smak. Dowodzi tego Letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella – znakomita jako przekąska w gorący słoneczny dzień. Dodatek świeżych listków bazylii sprawi, że cała kompozycja zyska orzeźwiający akcent. Ponadto sos przygotowany z sosem sałatkowym włoskim Knorr wprowadzi do niej zioła charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. A zrobienie sałatki? Zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Jeśli natomiast lubujemy się w nieco bardziej wyrazistych w smaku serach, szef kuchni Knorr proponuje przygotować Sałatkę z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami, w której owoce połączymy z serem camembert. Garstka włoskich orzechów, cykoria, Sos sałatkowy francuski Knorr i na talerzu ląduje niezwykle smakowity kąsek. Lekko, aromatycznie, smacznie!
A dla fanów zarówno truskawek, jak i serów pleśniowych – Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym. Połączenie godne prawdziwych smakoszy, bo w kompozycji znajdziemy ponadto roszponkę, sałatę masłową, a nawet pomarańczę. Harmonia smaków, którą zachwycimy naszych gości w letni ciepły wieczór.
Szalone duety
Czy wszyscy już próbowali? Nie? To czas najwyższy połączyć w jednej kompozycji truskawki i mięso. Duet znakomity! Udowodni to Sałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem. To jej czas, bo teraz grillowane mięso przygotowujemy często i chętnie. Warto zamarynować w ulubionych przyprawach, a następnie przyrządzić na rodzinnym grillu dodatkową pierś z kurczaka, by z jej pomocą przyrządzić tą wyjątkową kompozycję. Wyjątkową, bo łączącą w sobie kilka intensywnych smaków. Aromat grillowanego mięsa miesza się tu bowiem z wyrazistym smakiem sera pleśniowego typu blue oraz – co najważniejsze – ze słodyczą truskawek. W harmonijną całość składniki połączy Sos sałatkowy grecki Knorr. Oto fuzja smaków, którą nasi goście będą długo pamiętać.
Kolejną propozycją szefowie kuchni Knorr udowadniają, że truskawki stworzą bardzo udaną parę także z suszoną szynką. Jej słonawy smak znakomicie przełamują truskawki ze swoim słodko-cierpkim posmakiem. Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką to prawdziwy rarytas, więc jeśli tylko udało nam się donieść do domu w kobiałce choćby kilka truskawek, musimy ją przygotować. Z bagietką lub grissini stworzy przepyszną letnią kolację.
Warto dodać, że do sałatek z udziałem truskawek pasują różne gatunki sałat. Możemy wykorzystać najpopularniejszą sałatę masłową, ale bardzo dobrze sprawdzą się też rukola czy roszponka. Dobrym pomysłem jest też łączenie różnych sałat w jednej kompozycji. Wpływa to na jej atrakcyjność – różne kolory i faktury składników przyciągają wzrok gości i zaostrzają ich apetyty.
Truskawki na medal, czyli jak się z nimi obchodzić
Wiemy, że nie zawsze truskawki smakują tak pysznie, jak sobie wyobrażamy. Dlatego warto posłuchać kilku rad szefa kuchni Knorr, by w sałatce pięknie się prezentowały i smakowały naprawdę wyśmienicie:
- Najlepsze są owoce małe i średnie o intensywnym czerwonym kolorze.
- Warto powąchać truskawki przed ich zakupem – szypułka powinna pachnieć słodko.
- Truskawki są owocami delikatnymi, dlatego najlepiej zjeść je lub użyć ich do sałatki w dniu zakupu. Nie kupuj ich na zapas – zawsze lepiej robić to na bieżąco. Jeśli natomiast część z nich musisz przechować, nie wkładaj ich do lodówki – mogą nasiąknać zapachem innych produktów i stracić smak.
- Nie myj truskawek wcześniej, ale dopiero tuż przed ich użyciem – dodaniem do sałatki.
Smacznego!
|