|
Składniki:
400 g filetu z dorsza
2 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
1 jajko
150 g mąki
Starta skórka z 2 cytryn
4 bułeczki
kilka liści sałaty karbowanej
3-4 rzodkiewki
1 czerwona cebula
garść posiekanego kopru
biały serek np. bieluch
olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy Kikkoman, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze "ciasto" na ruszcie i grillujemy do uzyskania złocistego koloru. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki. Gotowy – lekki i pyszny!
|