|
Osoby, które preferują dietetyczną kuchnię, czują się niekomfortowo na spotkaniach grillowych, gdyż standardowo przyrządzane potrawy to kiełbaski i steki z karkówki. Grill daje nam jednak dużo więcej możliwości i jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, wystarczy tylko odkryć odpowiednie receptury.
Wraz z pierwszymi promieniami słońca i cieplejszymi podmuchami wiatru przychodzą nam na myśl wyjazdy za miasto, pikniki oraz grille ze znajomymi. Lubimy spożywać posiłki na świeżym powietrzu, jednak nie chcemy zapominać o zdrowej diecie. Dobrym pomysłem na grilla jest ryba, ponieważ wymaga krótszego czasu grillowania niż białko zwierzęce. Sposobów przyrządzenia ryby na grillu jest wiele, jednak podstawowym problemem jest rozpadanie się mięsa. Dlatego większość ryb powinno grillować się w całości. Do marynowania mięs na grilla powinniśmy używać sosów sojowych, gdyż są one polecane przez dietetyków jako zdrowe zamienniki soli. Doskonałym daniem są również sałatki z warzywami grillowanymi, gdyż są one bogate w składniki odżywcze i idealnie komponują się z wystrojem wiosennego stołu.
W kolejnych artykułach przepisy na zdrowe dania z grilla!
|