w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Spaghetti bolognese - oryginalny włoski smak
data publikacji: 23-05-2014 r.
Wróg numer 1 w domowej kuchni? Monotonia! Mięso, ziemniaki, surówka, mięso, ziemniaki, surówka...
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
By pożegnać kulinarną nudę, coraz częściej szukamy inspiracji w kuchniach świata, w których rozsmakowujemy się podczas wakacyjnych wojaży. I tak kuchnię włoską pokochaliśmy już dawno, dlatego coraz chętniej rezygnujemy z tradycyjnego ziemniaka na rzecz makaronu – najczęściej w wydaniu uwielbianego spaghetti bolognese. Jak je przygotować, by smakowało jak w słonecznej Italli?

Ragù di carne alla bolognese, bo tak wygląda oryginalna włoska pisownia, to mięsny sos, który na samym początku był specjalnością mieszkańców Bolonii i okolic. Danie to ma za sobą długą historię, bo przyrządzane było już od końca XVIII wieku. Podstawowe składniki pierwotnej receptury to mięso mielone wołowe lub wołowo-wieprzowe oraz pancetta, czyli pochodzący z Włoch suszony zwijany boczek. Najważniejsze warzywa obecne w sosie to pomidory, marchew, seler naciowy, cebula i czosnek. Do tradycyjnego sosu bolognese dodaje się również wytrawne czerwone wino. Całości dopełniają przyprawy: liść laurowy, czarny mielony pieprz, bazylia lub oregano oraz oliwa z oliwek. Jeśli powstały sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem mięsno-wołowym.

Zaskoczyć może fakt, że oryginalny przepis, zarejestrowany urzędowo 17 października 1982 roku w Bolonii, wśród obowiązkowych składników sosu bolońskiego wymieniał odrobinę mleka. Miało ono złagodzić kwasowość pomidorów. Co więcej, przepis ten nie zawierał czosnku ani oregano. Nie był też tak pomidorowy, jak dzisiaj – wszak Włosi przygotowywali go z warzyw, które mieli pod ręką, a pomidor był po prostu jednym z wielu składników. Ponadto bolognese we Włoszech o wiele bardziej kojarzy się z makaronem tagliatelle lub pappardelle, natomiast spaghetti to raczej pomysł krajów, które przeniosły przepis na swój grunt. Włosi wiedzą, co robią w kuchni – szerszy makaron lepiej utrzyma ciężar sosu niż cienkie nitki. A jeśli już o makaronie mowa....

Z makaronem za pan brat

Niby nie ma nic prostszego niż ugotować makaron. Garnek wody, opakowanie makaronu, kilka minut gotowania i...i co? Za dużo makaronu, zbyt rozgotowany, bez smaku… I tak często przygotowywanie dań kuchni włoskiej komplikuje się. Aby spaghetti bolognese smakowało tak cudownie jak podczas włoskich wakacji, warto więc nauczyć się właściwie gotować makaron. Uniknąć błędów pozwolą wskazówki Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr:
W naczyniu powinno być trzykrotnie więcej wody niż wynosi objętość makaronu.

Ugotowanego makaronu nie przelewamy zimną wodą – w ten sposób traci on smak. Po odcedzeniu go przelewamy oliwą. Makaron warto rozłożyć na płaskiej blasze, aby szybciej wystygł – w ten sposób zachowa smak i elastyczność.

Jak odmierzyć odpowiednią ilość makaronu przypadającą na jedną osobę? Pewnym ułatwieniem jest odmierzanie suszonego makaronu np. w kubku. To pozwoli dobrać odpowiednią miarkę przy okazji następnego gotowania.

Trzeba pamiętać, że suszony makaron zwiększa swoją objętość ponad dwukrotnie, a więc ze 100 g surowego makaronu możemy uzyskać nawet do 250 g po ugotowaniu. Do tego trzeba doliczyć sos. W rezultacie, wydawałoby się, tak niewielka ilość makaronu jak 50 g to optymalna porcja dla jednej dorosłej osoby.

Przepis na spaghetti bolognese
To, jak ewoluował przepis na spaghetti bolognese i jak jego dzisiejsza postać różni się od włoskiego pierwowzoru, dowodzi przede wszystkim jednego - sos jest pyszny i rzesze fanów od lat eksperymentują, by wydobyć z niego maksimum smaku. Kucharze Knorr, którzy również do tej grupy należą, spędzili mnóstwo czasu, aby w pełni zrozumieć potrzeby i oczekiwania smakoszy włoskiej kuchni. Wynikiem tej pracy jest przepis na spaghetti bolognese – inspirowany tradycyjną recepturą, ale jednocześnie możliwy do zrobienia każdego dnia, dostosowany do naszego współczesnego stylu życia. Jako że nie mamy tak dużo czas na gotowanie jak włoska mamma, która sos bolognese gotowała, a właściwie dusiła przez kilka godzin, kucharze Knorr przygotowali prosty i szybki przepis na spaghetti bolognese.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- Fix Spaghetti Bolognese Knorr extra ziołowe
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1 opakowanie pomidorów z puszki
- 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:
1. Gotujemy makaron.
2. Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy, doprowadzamy całość do wrzenia.
3. Dodajemy pół szklanki wody oraz zawartość opakowania Fix Knorr.
4. Gotujemy do momentu, aż sos nabierze odpowiedniej gęstości.
5. Podajemy z makaronem.

Tradycyjny smak włoskiego dania osiągniemy dzięki wyjątkowej recepturze Fix Knorr spaghetti bolognes extra ziołowe do pomidorów z puszki. Sprawia on, że sos jest idealnie gęsty – nie spływa na dno talerza, ale przywiera do makaronu, tak jak w tradycyjnym bolognese. Ponadto kompozycja suszonych warzyw, ziół i przypraw zamknięta w Fixie znakomicie podkreśla smak pomidorów z puszki. Sos jest niezwykle aromatyczny, znakomicie doprawiony. Wszystko po to, by choć na chwilę przenieść nas do skąpanej słońcem i pachnącej oliwą z oliwek Italii.

Włoska wisienka na torcie - soffritto

Aby wzbogacić smak spaghetthi bolognese, możemy dodatkowo podsmażyć na patelni warzywa takie jak seler, marchew, cebula i czosnek. Oto jak Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, opowiada o inspiracjach towarzyszących powstawaniu dania:

Pracowałem z wieloma szefami kuchni z Włoch i za każdym razem pokazywali mi oni swój przepis na spaghetti bolognese. Jeden dodawał pancettę (to włoski boczek), drugi dodawał suszone prawdziwki. Szybko jednak zauważyłem, że dla wszystkich cechą wspólną było mocne podsmażenie selera, marchwi, cebuli i czosnku. Te podsmażone warzywa nazywa się w kuchni włoskiej „soffritto". Polecam urozmaicenie przepisu tymi warzywami.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Spaghetti bolognese - oryginalny włoski smak



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB