|
DORSZ PIECZONY Z MASŁEM ZIOŁOWYM PODANY Z SALSĄ POMIDOROWĄ
Składniki:
600 g filetów z dorsza
100 g masła
1 cytryna
1 łyżka suszonej kolendry w liściach marki Kamis
1-2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Miękkie masło wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem i suszoną kolendrą w liściach. Dodaj otartą skórkę z cytryny i trochę soku. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Uformuj wałeczek. Zawiń w folię i odstaw do lodówki aby stężało. Filety z dorsza umyj i osusz. Podziel na porcje. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze skóra do dołu. Przypraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek ryby połóż kilka grubych wiórków masła z kolendrą. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i zapiekaj około 10 -15 minut. Podawaj z salsą pomidorową i ryżem jaśminowym.
SALSA POMIDOROWA
Składniki:
Kilka średnich kolorowych mięsistych pomidorów
pół łyżki dobrej musztardy
1 łyżka miodu
pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki suszonej kolendry w liściach marki Kamis
Kilka łyżek dobrej oliwy
szczypta chili
Przygotowanie:
Pomidory opal nad płomieniem, tak aby skórka się skarmelizowała a nawet przypaliła. Obierz i wydrąż gniazda nasienne. Oczyszczone pomidory i obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj. Dodaj roztarty z solą czosnek, miód, musztardę, sok z cytryny i kolendrę suszona w liściach. Wszystko delikatnie jeszcze raz wymieszać wlewając oliwę. Doprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą chili.
Pieczony karczek z pomidorami i kminem rzymskim
Składniki:
1 kg karkówki bez kości
3 duże pomidory
2 duże czerwone cebule
250 ml białego wina
2-3 łyżki ziaren kminu rzymskiego marki Kamis
szczypta rozmarynu i tymianku
sól, czarny pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Karkówkę opłucz i osusz. Przypraw obficie świeżo mieloną solą i czarnym pieprzem. Natrzyj ziarnami kminu rzymskiego. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Obsmaż karkówkę na złotobrązowy kolor ze wszystkich stron. Ułóż mięso na lekko przesmarowanej olejem blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 2 godziny. Pomidory umyj. Czerwone cebule obierz. Pokrój warzywa w grube plastry. Przypraw solą, czarnym pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Ułóż obok karkówki pół godziny przed końcem pieczenia. Upieczone mięso odłóż na kilka minut na deskę aby odpoczęło. Zdejmij warzywa na ogrzany talerz. Na gorąca blachę wlej wino i dokładnie zbierz wszystko co zostało po pieczeniu mięsa. Przelej całość do patelni. Dodaj szklankę wody i gotuj na niewielkim ogniu aż połowa płynu odparuje. Dopraw jeszcze solą i szczypta kminu rzymskiego. Karkówkę pokrój na plastry. Wrzucaj do sosu i jeszcze chwilę ogrzewaj. Podawaj z plastrami pieczonych pomidorów i cebuli. Dobrym dodatkiem będzie kasza gryczana lub ziemniaki.
PULPECIKI Z POMIDORAMI I KMINEM RZYMSKIM
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
400 g pomidorów pelatti
50 ml białego wina
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
2-3 ząbki czosnku
szczypta ziaren kminu rzymskiego marki Kamis
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta slodkiej papryki
szczypta imbiru
szczypta kurkumy
sól, czarny pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone wrzuć do miski. Dodaj przyprawy, jajko i bułkę tartą. Dobrze wszystko wymieszaj. Dopraw jeszcze do smaku solą i czarnym pieprzem. Uformuj równe pulpeciki. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż kulki mięsne na brązowo ze wszystkich stron. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Dorzuć na patelnię. Smaż przez kilka minut razem z pulpetami. Podlej białym winem. Pomidory pelatti zmiksuj. Wymieszaj ze szklanką wody i wlej na patelnię. Dodaj do sosu szczyptę ziaren kminu rzymskiego i rozgnieciony czosnek. Gotuj jeszcze kilkanaście minut do momentu aż sos trochę zgęstnieje. Przypraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Podawaj z ryżem jaśminowym, ziemniakami puree lub kaszą jęczmienną.
|