Składniki:
100 g koziego twarożku
50 g orzechów laskowych lub włoskich
2 gruszki
100 g rukoli
100 g masła
2 łyżki miodu
1 cytryna
5 g czosnku suszonego w płatkach marki Kamis
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Orzechy podpiecz przez kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku. Obierz ze skórki. Gruszki umyj. Pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Ułoż na blasze i wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut (jeśli gruszka jest twarda przedłuż pieczenie o kolejne 10 minut).
Sos: masło rozpuść na patelni. Dodaj pokruszone płatki suszonego czosnku. Podgrzewaj aż masło będzie prawie brązowe. Przelej do zimnego naczynia. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj w misce razem z miodem. Następnie powoli wlewaj masło cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia. Na talerz rozłóż umytą rukolę. Dodaj gruszki i kawałki koziego twarożku. Posyp całość pokruszonymi pieczonymi orzechami. Polej obficie sosem.