|
Składniki:
6 jaj
1 i 1 szklanki cukru pudru
1 i 1 łyżki budyniu waniliowego w proszku
1 cukier waniliowy
1 szklanka Śmietanki 30% Piątnica
3 opakowania po 250 g Jogurtu Milandia z mascarpone Piątnica
1 i 1 łyżki kaszy manny
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2 paczki herbatników
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz połową cukru pudru. W oddzielnym naczyniu ubijamy Śmietankę 30% na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Utarte żółtka łączymy z budyniem, kaszą manną, jogurtami i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek oraz ubitą Śmietankę 30%. Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm, lub blaszce o wymiarach 25 x 25 cm, układamy herbatniki. Wylewamy przygotowaną masę jogurtowo-śmietanową. Pieczemy w rozgrzanym do 160-170 °C piekarniku, przez 80 min.
Smacznego!
|