Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 1 i 1/4 godziny
Purée z manioku:
• 1 opakowanie (680 g) mrożonego manioku
• 1/4 szklanki masła, miękkiego
• 1/3 szklanki pełnotłustego mleka, podgrzanego
• 1/2 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Sól morska
• 1/4 łyżeczki Kamis Pieprz biały mielony
Kurczak i fasola
• 1/4 szklanki masła
• 680 g udek z kurczaka bez skóry i bez kości, pokrojonych w kostki wielkości 2,5 cm
• 1 średnia cebula, posiekana
• 1 średnia czerwona papryka, pokrojona
• 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 1 łyżka mieszanki przypraw Bahian (przepis poniżej)
• 1/4 szklanki mąki
• 2 szklanki bulionu drobiowego
• 1 szklanka odmrożonej lub odcedzonej i opłukanej czarno nakrapianej fasoli
• 1/2 szklanki grubo pokrojonych czarnych oliwek bez pestki
• 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry, oddzielnie
• 1 łyżeczka Kamis Specialite Młynek Sól morska
• 2 łyżki utartego sera Cotija lub Romano
1. Aby przygotować purée z manioku, zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Dodaj maniok i ponownie zagotuj. (Dodaj więcej wrzątku, jeżeli to konieczne, tak aby zakryć maniok wodą na przynajmniej 2,5 cm). Zmniejsz ogień na średni; gotuj przez 30 minut lub aż maniok bardzo zmięknie.
2. Aby przygotować kurczaka i fasolę, stop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj kurczaka; smaż, mieszając przez 5 do 7 minut lub do momentu aż nie będzie już surowy. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek; gotuj, mieszając przez 5 minut lub aż warzywa zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy i mieszankę przypraw Bahian. Posyp mąką; dobrze wymieszaj. Dodaj wywar, czarno nakrapianą fasolę, oliwki, 3 łyżki kolendry i sól. Zagotuj. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu, często mieszając przez 5 minut lub aż wywar się zagęści. Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Połóż naczynie na blasze do pieczenia. Odstaw.
3. Odcedź dokładnie maniok. Usuń i wyrzuć włóknisty środek każdego kawałka manioku za pomocą 2 widelców (1 widelcem przytrzymaj kawałek manioku, a drugim usuń środek). Delikatnie zdejmij inne włókniste warstwy, które mogą znajdować się na manioku. Włóż maniok do dużego rondla. Dodaj 1/4 szklanki miękkiego masła i ciepłe mleko. Rozgnieć ubijaczką do ziemniaków, aby uzyskać kleiste purée z kawałkami. Przypraw solą i białym pieprzem. Nałóż purée z manioku wokół krawędzi kurczaka z fasolą tak, aby pozostawić widoczny środek. Posyp purée z manioku serem Cotija.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 40 minut lub aż nadzienie zawrze, a ser się zezłoci. Przed podaniem odstaw na 5 minut. Posyp pozostałą 1 łyżką posiekanej kolendry.
Przepis na 10 porcji (po 1 szklance).