|
ziarnach kolendry, oregano i kminku. Delikatne mięso rozdziela się za pomocą dwóch widelców i podaje z tortillami kukurydzianymi i marynowaną cebulą.
Czas przygotowania: 20 minut
Chłodzenie w lodówce: cała noc
Czas gotowania: 4 godziny
• 1/2 szklanki świeżego soku z limonki
• 1/2 szklanki soku pomarańczowego
• 3 łyżki wyciśniętego świeżego czosnku (około 10 ząbków)
• 3/4 szklanki pasty Yucatan Red Recado (przepis poniżej)
• 3 kg karkówki, z usuniętym tłuszczem, przekrojonej na 4 kawałki
• marynowana czerwona cebula (przepis poniżej)
1. Dokładnie wymieszaj soki, czosnek i pastę Yucatan Red Recado w średniej wielkości misce. Włóż karkówkę do zamykanej plastikowej torebki i zalej ją powstałym sosem. Wetrzyj marynatę w mięso. Włóż na noc do lodówki.
2. Wyjmij mięso z lodówki. Włóż do dużego naczynia żaroodpornego. Odstaw na 15 minut.
3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 4 godziny lub aż wieprzowina bardzo zmięknie. Rozdziel mięso na małe strzępki za pomocą dwóch widelców. Wymieszaj z sosem w naczyniu żaroodpornym. Podawaj z marynowaną czerwoną cebulą.
Przepis na 16 porcji.
Wskazówka:
Cochinita Pibil jest tradycyjnie przygotowywana z gorzkim sokiem pomarańczowym. Można go znaleźć w supermarketach w dziale z produktami południowoamerykańskimi. Zastąp sok z limonki i sok z pomarańczy 1 szklanką gorzkiego soku z pomarańczy.
Propozycja podania:
Podawaj postrzępioną wołowinę i marynowaną czerwoną cebulę na miękkich kukurydzianych tortillach z pokruszonym serem Cotija, pokrojonymi papryczkami chili serrano, świeżą kolendrą i ćwiartkami limonki.
Marynowana czerwona cebula: ułóż 3 szklanki drobno pokrojonych czerwonych cebulek w naczyniu żaroodpornym. Zalej wrzątkiem tak, aby je przykryć. Odstaw na 15 minut. Odcedź i opłucz zimną wodą. W międzyczasie uduś w małej patelni na wolnym ogniu 1/2 szklanki białego octu, 1/4 szklanki świeżego soku z pomarańczy i tyle samo wody, 2 łyżki świeżego soku z limonki i 1 średnią papryczkę chili habanero. Zdejmij z ognia. Odstaw na 15 minut. Polej płynem cebulki w naczyniu. Przykryj. Włóż do lodówki na 2 do 3 godzin, aby zamarynować cebulki. Odcedź przed podaniem. Przechowuj w przykrytym szklanym lub ceramicznym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 1 tydzień. Przepis na 2 szklanki.
|