|
Najlepiej smakuje w połączeniu z chrupiącą jicamą, czyli kłębianem kątowatym, marchewką, smażonymi wontonami lub z zimnym makaronem.
Czas przygotowania: 10 minut
• 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego
• 1/4 szklanki ostrych papryczek chili w oleju
• 2 łyżki świeżego soku z limonki
• 1/2 łyżeczki Kamis przyprawa chińska 5 Smaków
• 1 i 1/2 szklanki posiekanych uprażonych nerkowców
• 2 łyżki Kamis imbir
• 1 szklanka posiekanej cebuli dymki
1. Masło orzechowe, pikantne chili w oleju, sok z limonki i przyprawę chińską 5 Smaków wymieszaj w misce, aż utworzą jednolitą masę. Dodaj nerkowce oraz imbir i dobrze wymieszaj. Dodaj dymkę i delikatnie wymieszaj.
2. Pozostały sos przechowuj w lodówce. Przed podaniem pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Przepis na 3 i 1/2 szklanki sosu lub 28 porcji po 2 łyżki każda.
Wskazówka:
Pikantne chili w oleju można kupić w sklepach azjatyckich i w specjalistycznych sklepach internetowych. Popularna marka to Lao Gan Ma.
|