|
Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas, na który czekamy cały rok. Radosna atmosfera bliskości oraz świąteczne menu nadają tym chwilom wyjątkowy charakter. To właśnie wtedy na naszych stołach pojawiają się dania, które pamiętamy z dzieciństwa – tradycyjne uszka w barszczu, kapusta z grzybami czy śledź w śmietanie. Okres świąteczny to również czas, w którym jesteśmy otwarci na kulinarne inspiracje, chcąc nadać naszym tradycyjnym potrawom współczesny charakter i zachwycić nimi rodzinę.
Święta przed świętami
Już same przygotowania do świąt mogą się okazać niezwykle przyjemne, szczególnie jeśli ten czas będziemy dzielić z bliskimi. Zaprośmy rodzinę do kuchni, aby każdy miał swój udział w przygotowaniu świątecznego menu. Wielu z nas będzie pozytywnie zaskoczonych, widząc, jak wspólne przyrządzanie potraw pozwala stworzyć w domu rodzinny i radosny klimat.
Król wigilijnego stołu
Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu czerwonego – to nasza bożonarodzeniowa, polska tradycja. Magia świąt sprawia, że w ten szczególny wieczór smakuje on wyjątkowo. Tradycyjnie najlepszy na święta jest Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, który od lat króluje na wigilijnych stołach, gdyż gwarantuje najlepsze doprawienie, smak i kolor buraków uprawianych w Polsce. To dlatego jest taki pyszny! Możemy podawać go np. z uszkami, pierogami czy paluszkami chlebowymi. Idealnie pasuje również do krokietów grzybowych. Jeżeli chcemy, by uzyskały one prawdziwą głębię smaku i aromatu, wystarczy do farszu dodać Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY.
Na przekąskę
W święta szczególnie mocno się staramy, aby przygotowane dania przypadły do gustu naszym najbliższym. Na stole pojawiają się więc różnego rodzaju przekąski, w tym efektowne sałatki. Ich smak oraz apetyczny wygląd podkreśli Majonez Dekoracyjny WINIARY, który zdobył sobie serca Polaków i od lat jest najczęściej wybieranym majonezem w naszym kraju. To zasługa jego wyjątkowego smaku, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji. Majonezu Dekoracyjnego WINIARY możemy używać do wielu rodzajów sałatek – tradycyjnych jarzynowych lub takich, których bazę stanowią np. ryby czy makarony. Jego wszechstronność sprawia, że sprawdzi się również przy innych daniach – dodany do śledzi idealnie podkreśli ich smak, a wykorzystany jako dekoracja półmisków z potrawami doda im jeszcze bardziej odświętnego charakteru.
Pomysł na… świąteczny obiad
Na kolację wigilijną składają się zazwyczaj tradycyjne potrawy, ale już pierwszego dnia świąt możemy poeksperymentować z nowymi, inspirującymi smakami. Chcąc pozytywnie zaskoczyć rodzinę warto sięgnąć po WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka z czosnkiem i ziołami. Proponowany przez WINIARY sposób pieczenia – w dołączonym woreczku – sprawia, że do kurczaka nie trzeba dodawać tłuszczu, a mięso jest aromatyczne i soczyste. Udka smakują wyśmienicie podane wraz z ziemniakami oraz sałatą lodową bądź surówką z kapusty pekińskiej.
autor: / źódło: / opracowanie:
Winiary
|