w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Zupa rybna, karp bez ości...
data publikacji: 15-12-2013 r.
Grudzień już za pasem i świąteczna gorączka coraz śmielej nabiera rozpędu. Doba wydaje się kurczyć a obowiązki nieznośnie piętrzyć. Jak w tym szaleństwie znaleźć czas na przygotowanie pożywnego i smacznego posiłku?
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Niezwykle pomocnym ale też zaskakującym dodatkiem może być sos sojowy. Tak, tak, w polskich kulinariach też się świetnie sprawdza. Wspaniale akcentuje słodkie nuty w zupach (rybnej, pomidorowej) doskonale komponuje się z mięsem (wołowina, drób) i warzywami. W ekspresowym tempie podkreśla smak codziennych dań i nadaje im nieco oryginalności. Jeśli goni Was czas, a kochacie pyszne jedzenie – nie ma lepszego i wygodniejszego wyboru. Dodatkowo jeśli wybierzecie ten naturalnie warzony, bez sztucznych dodatków (np. Kikkoman) oprócz lepszego smaku, zyskujecie również zdrowy zamiennik soli kuchennej.

Przepisy na dania z sosem Kikkoman przygotowane przez ambasadora marki, Grzegorza Łapanowskiego:

Zupa rybna z pomidorami i rozgrzewającym imbirem
Ok. 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza
2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza
2 średnie marchewki
1por
1 pietruszka
Kawałek selera
1 średnia cebula
5-6 średnich pomidorów
Kilka ząbków czosnku
Kawałek imbiru
Sos sojowy Kikkoman
Kilka kropel sosu TABASCO®
Liście laurowe, ziele angielskie
Szczypior
kolendra
sól, pieprz

Pomidory opalić nad palnikiem i obrać .Warzywa(marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3 pokrojone w ćwiartki opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalać wodą 2-3cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować. Odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, TABASCO® i pieprzem. Przed podaniem dodać spora ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.


Karp smażony „bez ości” z sosem sojowym + szczypiorek
2 filety z karpia
Sos sojowy Kikkoman
Pół pęczka szczypiorku
Kilka łyżek mąki
Olej do smażenia
Cytryna

Filety z karpia oczyścić, umyć i osuszyć. Naciąć od strony mięsa co 2 mm uważając by nie przeciąć skóry. Podzielić filet na 4 kawałki. Delikatnie obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Po usmażeniu podawać karpia z sosem sojowym i posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Idealnie komponuje się z łyżką utartego chrzanu i cząstkami cytryny.


Omlet hiszpański z ziemniakami
3-4 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
Kilka pieczarek
4-5 jajek
50 ml mleka
Sos sojowy Kikkoman
1-2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, czarny pieprz
Olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.

autor: / źódło: / opracowanie:
Kikkoman
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Zupa rybna, karp bez ości...



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB