|
Składniki dla 4 osób:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda
2 uda z Kurczaka Zagrodowego bez skóry i kości
1 cebuli pokrojonej w kostkę
80 g świeżych, małych kurek
100 g obranej i pokrojonej w paseczki włoszczyzny
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
100 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego
oliwa z oliwek do smażenia
sól, gałka muszkatołowa, kardamon mielony do smaku
300 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę
1 słodkiej cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy do smażenia
2 łyżki masła
150 ml mleka kokosowego
sól, pieprz Cayenne, kmin rzymski, imbir mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: oczyszczone i pokrojone w drobne paski mięso z Kurczaka Zagrodowego udusić z cebulą, kurkami i warzywami, w trakcie podlewając bulionem. Na końcu dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku i wystudzić. Farsz zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 5 minut we wrzącej i osolonej wodzie a następnie obsmażyć na patelni na złoty kolor. W rondelku, na oliwie połączonej z 1 łyżką masła obsmażyć dynię z cebulą. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku, przetrzeć przez sito i dodać pozostałe masło. Pierogi ułożyć na gorącym, kremowym purée i udekorować ulubionymi kiełkami.
autor: / źódło: / opracowanie:
Drosed
|