|
Składniki dla 4 osób:
3 piersi z Kurczaka Zagrodowego pokrojone w paski
2 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia)
1 jajko
sól do smaku
80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików
4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski
1 cebuli pokrojonej w piórka
1 oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
1 mały pęczek posiekanej pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić.
Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną.
autor: / źódło: / opracowanie:
Drosed
|