|
Choć różnią się kształtem, właściwościami i sposobem przygotowania, łączy je jedno – najwyższa jakość pszenicy durum. Makaron bucatini popularny jest zwłaszcza na Sycylii i w Rzymie. Wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, jednak jest coś, co go od niego zdecydowanie odróżnia – a mianowicie dziurka w środku. Jest też nieco grubszy, a dzięki specjalnemu procesowi przygotowywania i charakterystycznej chropowatości na powierzchni, doskonale wchłania sos, zachowując swoją sprężystą strukturę i oferując nowy wymiar smaku. Co ciekawe, suszony makaron bucatini może być spożywany także na surowo. W Zatoce Neapolitańskiej, na słonecznej wyspie Capri, bucatini serwowane jest jednak w całkowicie odmienny – i z pewnością smaczniejszy – sposób. Jaki? Czas się przekonać przyrządzając domowe Bucatini w stylu Capri
Składniki dla 4 osób:
*300 g makaronu bucatini De Cecco, *1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta, *1 słoiczek pomidorków półsuszonych Ponti, *1 żółta papryka, *30 czarnych oliwek Serpis, *4 łyżki tartego parmezanu, *1 ząbek czosnku, *2 garście świeżej bazylii, *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia, *sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Odsącz pomidorki półsuszone i pomidory krojone. Na oliwie z oliwek zeszklij drobno posiekany czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Jak będzie lekko twarda, dodaj pomidory Valfrutta, dopraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut. Na samym końcu dodaj do sosu pomidorki półsuszone, oliwki i listki bazylii. Połącz sos z ugotowanym al dente makaronem i podawaj posypany parmezanem.
Smacznego!
|