Ser typu Feta można podawać również na ciepło, jkao dodatek do pizzy lub tarty.
Tarta z serem Arla Apetina Feta
Ciasto:
- 100 g zimnego masła Lurpak
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki zimnej wody
|
Nadzienie:
- 350 g pomidorów, pokrojonych w półplasterki
- 50 g młodej cebulki, pokrojonej w cienkie plasterki
- 200 g sera ARLA Apetina Feta Light 10% o smaku bazylii i oregano w kostkach odsączonego z zalewy solankowej
- 2 jajka
- 100 ml słodkiego mleka
- 1 czosnek wyciśnięty
- 2 łyżeczki oregano
- liście świeżej bazylii
- 10 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki (do ozdoby)
|
Sposób przyrządzania:
Ciasto: Pokroić masło na drobne części i pokruszyć w mące. Dodać sól i zebrać szybko ciasto przy pomocy wody. Ciastem wyłożyć tortownicę lub okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm, wysmarowaną masłem Lurpak, w taki sposób, aby ciasto sięgało tylko do połowy wysokości ścian foremki. Formę z ciastem nakryć pokrywką i wstawić na pół godziny do lodówki. Nakłuć dno widelcem i piec w piekarniku przez 15 minut w temp. 200°C.
Nadzienie: Ułożyć pomidory i cebulkę na lekko ostudzonym dnie tarty. Podzielić ser ARLA Apetina Feta w kostkach na 2 porcje. Jedną część pozostawić w kostkach, a drugą pokruszyć. Ubić jajka razem z pokruszonym serem ARLA Apetina Feta, mlekiem, czosnkiem i oregano. Wymieszać resztę sera z masą jajeczną. Wylać masę na podpieczone dno tarty. Czas pieczenia: ok. 45 minut w temp. 200°C.
Do smaku można dodać liście świeżej bazylii!