|
Historia herbaty mrożonej sięga 1904 roku, kiedy to podczas międzynarodowych targów w St. Louis w Stanach Zjednoczonych grupa producentów herbaty z Indii i Cejlonu postanowiła zorganizować herbaciany pawilon. Ku ich rozpaczy, z powodu wyjątkowo upalnego dnia, goście szybko omijali miejsce z gorącą herbatą, szukając zimnych napojów. Wtedy to producenci wpadli na pomysł schłodzenia herbaty lodem. Wieści o nowym, orzeźwiającym napoju szybko obiegły targowe pawilony i już wkrótce po mrożoną herbatę ustawiła się kolejka. Obecnie aż 80% herbat wypijanych w USA stanowią herbaty mrożone.
Sposób przygotowania
Dwie torebki herbaty umieszczamy w czajniczku, zalewamy 220 ml wrzątku (wyjątkiem są herbaty zielone, które zalewamy ciepłą wodą) i parzymy ok. 3–4 minuty – napar powinien być bowiem mocniejszy niż zwykle. W trakcie parzenia należy co jakiś czas poruszyć torebkami dla równomiernego naciągania esencji. Następnie przelewamy napar do wysokiej szklanki, wypełnionej po brzegi lodem z dodatkiem odrobiny syropu cukrowego z trzciny cukrowej. Tylko gwałtowne schłodzenie lodem zapewnia klarowność napoju oraz pełnię jego właściwości smakowych i zdrowotnych. Jeśli wolimy osłodzić herbatę cukrem, trzeba to zrobić natychmiast po zaparzeniu, przed schłodzeniem.
HERBACIANY SHAKE
Prawdziwa mrożona herbata Dilmah może być również podawana jako pożywny herbaciany shake. Aby go otrzymać wlewamy mocno schłodzoną esencję herbaty mrożonej do podłużnej szklanki, dodajemy 2 łyżeczki cukru lub odrobinę syropu z trzciny cukrowej i energicznie mieszamy. Do tak przygotowanego roztworu dodajemy dużą kulkę lodów waniliowych lub o smaku nie kontrastującym ze smakiem wybranej herbaty.
Sposób podania
Herbatę mrożoną oraz herbaciane koktajle podajemy w długich szklankach ze słomką z dodatkiem syropu z trzciny cukrowej lub cukru. Alternatywnym rozwiązaniem może być podawanie z patyczkiem skrystalizowanego cukru. Całość można ozdobić świeżymi owocami, jak truskawki, cząstki pomarańczy lub listki mięty.
Importerem i dystrybutorem herbat Dilmah w Polsce jest od 1990 r. firma Gourmet Foods Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Producentem herbaty Dilmah jest rodzinna firma MJF Group z siedzibą w Colombo na Sri Lance. Dilmah sprzedawana jest w ponad 90 krajach świata. W Polsce Gourmet Foods oferuje kilkadziesiąt rodzajów herbat Dilmah w sprzedaży detalicznej oraz najbogatszą na polskim rynku gamę herbat przeznaczonych dla gastronomii. Pełny asortyment herbat Dilmah jest dostępny w sklepie firmowym „Specjały” przy ul. Kopernika 8/18 w Warszawie.
|