Świeże, przepełnione aromatem grzyby wspaniale wypełnią smakiem całą potrawę, a biały ocet winny nada jej wytrawnego charakteru.
Składniki na 4 osoby:
*1 kurczak poporcjowany ( ok 1 kg), *120 g leśnych grzybów, *50 ml białego octu winnego Ponti, *100 ml sosu pieczeniowego, *150 ml bulionu mięsnego, *pęczek natki pietruszki, *sól i pieprz do smaku, *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
Przygotuj kurczaka dopraw solą, pieprzem i lekko podsmaż na oliwie z oliwek w dużym garnku. Następnie dolej połowę bulionu i duś w nim kurczaka ok 20 min. Dodaj ocet winny i pozwól mu odparować. Potem dodaj resztę bulionu i sos pieczeniowy i duś na małym ogniu następne 20 min. Na końcu dodaj pokrojone w cienkie plastry leśne grzyby (borowiki, podgrzybki) i duś aż grzyby będą miękkie. Podawaj posypane natką pietruszki – z wybranymi dodatkami.
Smacznego!