|
Minitarty z owocami podane gościom zachwycą nie tylko ich oczy, ale także podniebienia.
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
*125 g cukru, *250g maki, *1 jajko, *125 g miękkiego masła, *120g ciemnej czekolady
Krem:
*500 ml śmietanki 30%, *50 g cukru , *1/4 laski wanilii, *2 łyżki Sunquicka Mango, *4 żłółka, *25g mąki kukurydzianej, *500 g malin
Sposób przygotowania:
125 g cukru zmieszać w dużej misce z mąką, dodać jajko i miękkie masło. Z masy wyrobić kruche ciasto i wstawić je do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie delikatnie rozwałkować masę, wyciąć równiej wielkości kółka i umieścić je w foremkach na mini tarty dobrze dociskając. Piec ok. 15 minut w temp. 180o C, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią dna minitart. Śmietankę zagotować wraz z cukrem i wanilią, zdjąć z ognia i wlać rozmieszane żółtka intensywnie mieszając. Garnek ustawić z powrotem na średnim ogniu i gotować krem od czasu do czasu mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, dodać mąkę kukurydzianą i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy krem ostygnie, ułożyć go na mini tarty, udekorować malinami i odstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować świeżymi listkami mięty. Smacznego!
|