|
Ok. 1 kg karkówki wieprzowej (w zależności od apetytu :))
Pęczek zielonych szparagów
Sos Teriyaki Kikkoman
Kilka gałązek trybuli
Kilka pomidorków koktajlowych
Kilka średnich pieczarek
Kilka łyżek oliwy
2-3 ząbki czosnku
Sos TABASCO® Original
Cytryna
Karkówkę oczyść, umyj i osusz. Pokrój w plastry i delikatnie rozbij. Zamarynuj mięso w sosie teriyaki i odstaw na kilka godzin. Szparagi umyj i odłam końcówki (pękną same we właściwym miejscu). Pieczarki oczyść i podziel na cząstki. Oliwę wymieszaj z 2-3 łyżkami teriyaki, dodaj roztarty czosnek, sok z cytryny i kilka kropel TABASCO®. Częścią sosu zalej szparagi, pieczarki i pomidory i odstaw je na kilka minut. W pierwszej kolejności grilluj karkówkę. Jak już będzie prawie gotowa na ruszt wrzuć warzywa i grzyby. Opiekaj wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem plastry karkówki podziel na wąskie paski. Wymieszaj je razem ze szparagami, pomidorami i pieczarkami. Do każdej porcji dołóż solidną porcję listków świeżej trybuli i dodatkowo polej wszystko kilkoma kroplami sosu który został z marynowania warzyw.
Wszystko dobrze wymieszać, tak żeby marynata dobrze otoczyła mięso. Odstawić je na noc do lodówki. Plastry karkówki układać na ruszcie grilla lub smażyć na patelni grillowej po kilka minut na każdej ze stron. Można podać ją z sałatka ziemniaczaną lub np. grillowanymi pieczarkami szparagami w sezonie.
|