5 posiłków dziennie Firma Nestlé, realizując strategię dbania o zdrowie, prawidłowe odżywianie i dobre samopoczucie swoich konsumentów, pod koniec sierpnia rozpoczęła kampanię edukacyjno-promocyjną „5 posiłków dziennie”. |
| |
|
|
Zdrowy styl życia to lepsza pamięć Według badań dobre nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia są skorelowane z obniżeniem ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera i demencji. |
| |
|
|
Sen a nadwaga Jak wynika z badań przeprowadzonych w Laboratorium Snu i Chronobiologii w Szpitalu Uniwersytetu Pensylwanii istnieje związek między ilością snu a przyrostem masy ciała. |
| |
|
|
| | Dobry nastrój a jedzenie Relacja pomiędzy nastrojem, depresją i jedzeniem stała się w ostatnich latach obiektem dokładnej analizy. |
| |
|
|
Niedobór witaminy D Istnieje prawdopodobieństwo, że osoby starsze z niedoborem witaminy D mogą mieć większe trudności z wykonywaniem codziennych czynności, takich jak ubieranie się czy wchodzenie po schodach. |
| |
|
|
Winogrona a niewydolność serca Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Michigan Health System wykazało, że winogrona korzystnie wpływają na zdrowie, redukując stopień niewydolności serca związany z nadciśnieniem tętniczym. |
| |
|
|
Spożycie owoców i warzyw a ryzyko raka piersi Badania opublikowane na łamach Journal of the National Cancer Institute, udowodniły, że konsumpcja warzyw jest związana z niższym ryzykiem wystąpienia raka piersi hormononiezależnego (ER-) |
| |
|
|
Dieta śródziemnomorska redukuje stany zapalne Badanie typu proof-of-principle, przeprowadzone na grupie Nowozelandczyków, wykazało, że zmiany w diecie mogą być niezwykle skuteczne w zmniejszeniu stanu zapalnego w ciągu zaledwie sześciu tygodni. |
| |
|
|
Owoce jagodowe na zdrowie Eksperci ds. żywienia zachęcają do dodawania kolorów do codziennej diety, zwłaszcza w postaci owoców jagodowych. |
| |
|
|
Probiotyki a nowotwory Tematem badań naukowców z The Cancer Institute w New Jersey jest wpływ probiotyków na zdrowie pacjentów po przeszczepie szpiku kostnego. |
| |
|
|