|
|
|
|
|
|
Do niektórych ciastek dodajesz karob np. "0.3 dl karobu" - co to takiego jest?
|
|
|
|
|
|
|
|
KAROB (MĄCZKA "CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO"}
Przyprawa uzyskiwana poprzez wysuszenie i zmielenie owoców drzewa zwanego szarańczynem strąkowym, drzewem karobowym, karobem lub ceratonią.
WŁAŚCIWOŚCI: W smaku, zapachu i barwie przypomina osłodzone kakao, dlatego też jest używany jako jego namiastka, głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, hipoalergiczność oraz brak kofeiny i teobrominy.
ZASTOSOWANIE: do wypieków, polew, napojów i innych potraw, do których zazwyczaj używa się kakao. Zastępując kakao, używać połowę
podanej w przepisie ilości.
Więcej o karobie można znaleźć na Wikipedii.
edytowany: 2 razy | przez wodniczka55 | ostatnio w dniu: 02-01-2007 19:49
|
|
|
|
|
|
|
|
sarvi napisała: |
czy ktos na tym forum jest wege?... |
Ja jestem wege
Wiecie, jakoś mi poszło, ale na początku miałam problemy z wyborem zamienników mięsa czy jaj.
Bardzo pomogło mi przeczytanie poradnika - "Wegetarianizm w praktyce"
wegetarianizm.zlotemysli.pl
Znalazłam tam zamienniki oraz najbardziej aktualny wykaz dodatków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, tzw. "E".
Teraz wiem co zastosować zamiast jajek (np. skrobia ziemniaczana), albo że "E 120" nie jest wege
Pozdr
Linka _________________ ***
wegetarianizm.zlotemysli.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
sorki ze nie pisalam tyle czasu .obiecywalam tu zamiescic troche przepisow wege ale jakos czas nie pozwolil;(
mam nadzieje ze uda sie to w tym roku;)) _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiedys jadłam cos co sie nazywało "pakora" mniammmmmmmm. Wydaje mi sie, ze były to rózne warzywa w panierce, niebo w gębie _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Preferuję proste dania: surówki, sałatki, świeżo wyciskane soki, owoce na surowo i gotowane...
Na przykład gotujemy jabłka, aż będą miękkie a skórka popęka. Wyjmujemy, kroimy na połówki i polewamy słodem buraczanym. Mniam, mniam.
_________________ ***
wegetarianizm.zlotemysli.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
Linka, a co to ten słód buraczany, czyżby słodzik z buraków cukrowych?
|
|
|
|
|
|
|
|
Młoda napisała: |
Linka, a co to ten słód buraczany, czyżby słodzik z buraków cukrowych? |
Witaj,
wiesz, do słodzenia można używać wielu rzeczy: syropy owocowe, słody (buraczany, ryżowy, itp), melasę, fruktozę... nie tylko cukier tak zwany biały.
Drobna uwaga: wegetarianie uważają cukier biały za "nie wege", ponieważ do jego produkcji używa się tłuszczów zwierzęcych.
Nie wiem, co masz na myśli pisząc "słodzik buraczany"?
Słód buraczany ma postać gęstej, ciemnej cieczy.
Pozdr _________________ ***
wegetarianizm.zlotemysli.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
hm co do wegetarianizmu jestem za ..,ale bylam jakis czas wegetarianka, w ogole nie jadlam miesa ale nie dosc ze mialam problem z rodzicami to pozniej odbilo mi sie to bardzo na zdrowiu, wyladowalam w sumie w szpitalu ale nie tylko przez samo nie jedzenie miesa ale to odegralo to dosc duza role. nie polecam wiec wegetarianizmu mloodym dziewczynom w wieku dojrzewania, one sa dosc bardzo podatne na anemie a zeby uchronic sie przed ta choroba trzeba jesc chude mieso . a jakie sa wasze powody wegetarianizmu?? sam wstret do miesa czy rowniez troska o zwierzeta??
|
|
|
|
|
|
|
|
anielskie napisała: |
Kiedys jadłam cos co sie nazywało "pakora" mniammmmmmmm. Wydaje mi sie, ze były to rózne warzywa w panierce, niebo w gębie |
pakora? tak moge ci wyslac przepis ale troche ciezko kupic make groszkowa (albo z ciecierzycy).
Składniki:
- 12 dag mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 szklanki wody
- 2 posiekane zielone chili
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- olej do głębokiego smażenia
- cebule pokrojone w kółeczka
- listki szpinaku
- cząstki ugotowanego ziemniaka
- plasterki cukinii
- pieczarki itd.
Sposób przyrządzania:
Przesiej mąkę, dodaj sól i chili oraz tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji takiej jak na naleśniki. Odstaw je na 30 minut. Dodaj posiekane chili, kolendrę i szczyptę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Do ciasta wrzuć przygotowane warzywa, tak aby całe pokryły się ciastem. Smaż je na złoty kolor w głębokim oleju, wyjmuj łyżką cedzakową i osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu, aby nie ostygły.
ale ogolnie mozna z roznych warzyw robic .w tym samym ciescie ,
a i jeszcze jest fajna z serem bialym ale takim bardzo dobrze odcisnietym samemu robionym
no ja juz nie jestem wegetarianka bo troche mi sie te 10 lat na zdrowiu odbilo ale lubie sobie czasem cos takiego zjesc a znac troche wicej przepisow nigdy nie zaszkodzi _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
PAKORA(inny przepis)
- 1 mały kalafior
- 0,5 szkl. mąki grochowej
- 0,5 szkl. mąki białej zwykłej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5ł.pieprzu
- troche przyprawy zawerajacej czsnek i cebule
- 0,5ł.kurkumy
- 0,5ł miel. kolendry
- 0,5ł miel. kminku indyjskiego
- 1,5ł liści kozieradki
- 1łyżka soli
- olej do smażenia
Kalafior umyć i podzielić na średniej wielkości różyczki. Mąki wymieszać, dodać przyprawy, sól i tyle zimnej wody, aby powstało ciasto jak na naleśniki. Dobrze zmiksować. Maczać kalafiora w cieście i smażyć w gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Pakora powinna być krucha. Można przygotować wersje bankietową czyli ponadziewać na patyczki do szaszłyków kawałki kalafiora, papryki, cukini, oliwki czy nawet sera żółtego. Wyśmienite - palce lizać. _________________
|
|