przepis na rurki :
Rurki
skladniki :
2 szkl maki (najlepiej przesiac )
200g masla
troszke zimnej(!) wody ( na oko ale naprawde malo - wyczujesz zeby ciasto bylo mieciutkie i fajnie dalo sie walkowac
1/4 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru
......................
maslo zetrzyj najlepiej na tarce jarzynowce (grube oczka )
dodaj make i reszte skladnikow
wymieszaj
wyrob dobrze ciasto
wstaw ciacho na pare godz . do lodowki
foremki na rurki ( mozna kupic w Geant nie wiem gdzie jeszcze
foremki wysmaruj maslem i obtocz w mace zeby pozniej latwo bylo wyjmowac z formy jak juz sie upieka
ciasto wyjmij z lodowy i rozwalkuj na grubosc 4mm
pokroj na paski 2cm x 20 cm
zaczynac zawijanie na foremki trzeba od grubszego konca rurek
trzeba uwazac zeby nie bylo ,,przeswitow"
piec 20-25 minut w 180 C ( ale to tak naprawde zalezy wiele od piekarnika )
pozniej najlepiej wyjmowac rurki z foremek jak sa jeszcze cieple
jak ostygna jest trudniej
mala podpowiedz * najlepiej zostawic podczas zawijania ciasta maly kawalek foremki wolny od tej grubszej strony zeby przy wyciaganiu nie bylo problemu
nalezy to robic bardzo delikatnie
dla mniej cierpliwych - czasem do wyjmowania rurek z foremki jak juz nie sa za cieple uzywam kombinerek ha ha
wtedy nalezy tylko zlapac kombinerkami za foremke w miejscu gdzie niema ciasta , pokrecic pare razy ciastkiem w prawo i lewo ( ostroznie ) i samo wychodzi
...................
jesli chodzi o krem do srodka to najczesciej uzywam bitej smietany
ale mozna tez pewnie uzyc innych opcji
mozna ozdobic platkami migdalowymi
_________________