w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety
Forum dla kobiet:
Różności:

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
wegetarianie,czy sa wsrod was?
<< | < | 1 2 3 4 | > | >>


sarvi
dołączyła: 30-10-2006 / skąd: S-KO/Dublin / postów: 1802
post wysłany: 09-11-2006 10:04 (link postu: BBcode | kod HTML | czysty http://)


czy ktos na tym forum jest wege?
ja bylam troche tzn czasem lubie zjesc takie potrawy wiec mam troche przepisow . Jak macie jakies fajne to sie tez podzielcie;)
_________________

kobieta, kobiety
bmi
Reklama:

co jest dzisiaj super na prezent



nie mogę powiedzieć, że jestem wegetarianką, ale za mięsem nie przepadam, a jeśli już jem to tylko białe (kurczaka, indyka)

ale znam fajny przepis na zupę z soczewicy

Składniki:

  • 0,5 kg soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 6 ząbków czosnków
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek octu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy i gotujemy w wodzie około 5 minut. Następnie odlewamy wodę i dodajemy drobno pokrojoną cebulę, oliwę, sok pomidorowy, czosnek, liście laurowe, pieprz oraz sól. Dolewamy przegotowanej wody i gotujemy, aż soczewica zmięknie (około 25-30 minut). Pod koniec gotowania dodajemy ocet.

Smacznego
_________________
Pozdrawiam - Dalia

edytowany: 2 razy | przez Dalia | ostatnio w dniu: 09-11-2006 12:44


sarvi
dołączyła: 30-10-2006 / skąd: S-KO/Dublin / postów: 1802
post wysłany: 10-11-2006 16:29 (link postu: BBcode | kod HTML | czysty http://)


dzieki
no ja juz nie jestem wege ale przepisy czasem ciekawe. postaram sie cos wrzucic
_________________


sarvi
dołączyła: 30-10-2006 / skąd: S-KO/Dublin / postów: 1802
post wysłany: 11-11-2006 10:17 (link postu: BBcode | kod HTML | czysty http://)


Oto przepis na jogurt zrobiony w domu:

1 litr mleka
2 lyzki jogurtu naturalnego (ze sklepu, gdy robimy jogurt pierwszy raz)

Przegotowac mleko, a nastepnie przestudzic je do 36 stopni. Wlac 2 lyzki jogurtu, dobrze wymieszac (najlepiej to zrobic reka) i owinac garnek w sciereczki, by utrzymac cieplo. Po 12 godzinach sprawdzic, czy juz powstal jogurt. Jezeli nie, zostawic na nastepnych kilka godzin. Gdy jogurt jest juz zrobiony, wstawic go do lodowki, by przerwac proces kwaszenia. Gdy dobrze oziebnie, mozna go uzywac. Wazne: trzeba pamietac, by zawsze zostawic 2 lyzki stolowe jogurtu, by zrobic nastepny.
_________________


sarvi
dołączyła: 30-10-2006 / skąd: S-KO/Dublin / postów: 1802
post wysłany: 11-11-2006 10:18 (link postu: BBcode | kod HTML | czysty http://)


KOTLETY Z KALAFIORA

potrzebne składniki :
kalafior (może być tzw. mrożonka)
bułka tarta
płatki owsiane
woda
olej
a z przypraw ja używam soli, pieprzu, papryki lub chili

przygotowanie jedzonka:
kalafior dzielimy na 'kwiatki' i gotujemy. odcedzamy i czekamy aż ostygnie. w tym czasie do szklanki wsypujemy 1/3 płatków owsianych i zalewamy je do połowy szklanki wrzatkiem. czekamy aż płatki namokną. letni kalafior dusimy na drobno. dodajemy do niego rozmoczone płatki, bułkę tartą i przyprawy do smaku (w zależności od indywidualnego gusta smakosza ) tak aby wszystko sie ładnie kleiło i powstała jednolita masa. następnie formujemy kotleciki, panierujemy w bułce i wrzucamy na rozgrzany olej.

that's all bardzo wesoły
_________________


sarvi
dołączyła: 30-10-2006 / skąd: S-KO/Dublin / postów: 1802
post wysłany: 11-11-2006 10:20 (link postu: BBcode | kod HTML | czysty http://)


Przepis czasochłonny, ale warto spróbować. kolega robil i wyszlo

Potrzebne będą: 1 główka białej kapusty, 1 mała cukinia, 1 szklanka ryżu, 25 dag kukurydzy, 1 duży por, 1 strąk ostrej papryki, pęczek koperku, 2 papryki, 2-3 pomidory, majeranek, sól

Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wyjmując kolejno obgotowane liście. Ryż gotować w osolonej wodzie 10 min ( nie może być zbyt miękki ). Cukinię umyć i pokroić w kosteczkę. Por i strąk papryki oczyścić, drobno pokroić i dusić z łyżką oliwy. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę i dusić razem jeszcze 5 min. Odstawić z ognia. Dodać ryż, drobno posiekany środek kapusty i przyprawić farsz koperkiem, majerankiem, solą i ostrą papryką. Zawijać porcje farszu w liście i układać w rondelku wysmarowanym oliwą i wyłożonymi liśćmi. Do rondelka wlać trochę wody. Ja tam jeszcze wrzucam pomidory. Piec około godzinę.

Moja uwaga: uważać tutaj z solą - można przesadzić i potem trudno z tego wybrnąć Ale obiadek wychodzi taki, że ho ho

Pozdrawiam wszystkich wegekucharzy
_________________




ooo sarvi fajne przepisy uśmiech muszę spróbować szczególnie ten ostatni, bo wydaje się smakowity

a może znasz przepis na jakieś zdrowe ciasteczka, np. z ziarnami?
_________________
Pozdrawiam - Dalia


sarvi
dołączyła: 30-10-2006 / skąd: S-KO/Dublin / postów: 1802
post wysłany: 13-11-2006 8:41 (link postu: BBcode | kod HTML | czysty http://)


jasne
zaraz cos sie znajdzie
_________________


sarvi
dołączyła: 30-10-2006 / skąd: S-KO/Dublin / postów: 1802
post wysłany: 13-11-2006 9:05 (link postu: BBcode | kod HTML | czysty http://)


Ciasto na wszelkie okazje:

300 g bialej maki
150 g brazowego cukru
1 dl oleju slonecznikowego
3 lyzeczki sody
2-2.5 dl maslanki
Do wyboru: 1 lyzka karobu lub bakalie lub cukier waniliowy

Wymieszaj wszystkie skladniki razem. Przeloz do okraglej formy i piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 40 min.

Ciasto z jablkami:

165 g maki bialej lub orkiszowej
150 g brazowego cukru
1 dl oleju slonecznikowego lub 50 g rozpuszczonego masla
1 lyzka wody
2 dl jogurtu
1 lyzeczka sody
0.5 lyzeczki cynamonu
0.5 lyzeczki galki muszkatulowej
0.5 litra jablek, obranych ze skorki i drobno pokrojonych

Wymieszaj wszystkie skladniki razem, Przeloz do blaszki wysmarowanej olejem i piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku na 200 stopni przez okolo 40 min.


Ciastka z platkow owsianych

250 g platkow
100 g maki orkiszowej
150 g brazowego cukru
50 g ziarna slonecznikowego
50 g migdalow drobno pokrojonych
0.5 lyzeczki cynamonu
0.5 lyzeczki galki muszkatulowej
0.5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 dl oleju slonecznikowego
1.5 dl wody

Wymieszaj wszystkie skladniki. Ciasto jest dosyc mokre, dlatego mocz rece w wodzie, by zrobic z niego mala kulke. Kladz kulke na wysmarowanej maslem blasze i splaszczac je na okragle placki. Piec w nagrzanym piekarniku na 200 stopniach przez 12-15 min.

Kula-gufy czyli kulki z platkow owsianych

200 g platkow owsianych
100 g brazowego cukru
65 g masla
1 dl wiorkow kokosowych
0.3 dl karobu
1 lyzka cukru waniliowego
0.5 dl wody

Wymieszaj dobrze wszystkie skladniki (najlepiej to zrobic w !food-processor!, czyli mikserze wieloczynnosciowym?), zrob kulki, obtocz je w wiorkach kokosowych

Smacznego.
_________________


sarvi
dołączyła: 30-10-2006 / skąd: S-KO/Dublin / postów: 1802
post wysłany: 13-11-2006 9:06 (link postu: BBcode | kod HTML | czysty http://)


Ciasto z marchewka i przyprawami

100 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
100 g brazowego cukru
1 dl jogurtu
50 g miekkiego masla
150 g startej drobno marchewki
50 g wloskich orzechow (w przepisie sa orzechy brazilianskie)
50 g rodzynek
1/4 lyzeczki kardamonu (nie jest konieczne)
1/4 lyzeczki zmielonego imbiru

W misce wymieszaj make, proszek do pieczenia i sode. Dodaj cukier, jogurt, maslo i dobrze wymieszaj. Dodaj marchewke, orzechy, rodzynki i przyprawy. Dobrze wymieszaj lyzka i przeloz do formy wysmarowanej maslem.
Piecz przez 30 min. Sprawdz czy srodek ciasta jest suchy (malym patyczkiem). Kiedy ciasto jest zimne, mozna posmarowac go polewa z TOFU.

Przepis na polewe z TOFU:

25 g margaryny (jezeli jest wegetarianska) lub masla
50 g brazowego cukru
200 g drobno pokrojonego tofu
kilka kropli esencji waniliowej lub soku z cytryny

Polacz margaryne y cukrem. Dodawaj tofu, troche za kazdym razem i mieszaj wszystko razem, az wszystkie skladniki sa dobrze polaczone. Dodaj wanilie lub sok z cytryny.
_________________


sarvi
dołączyła: 30-10-2006 / skąd: S-KO/Dublin / postów: 1802
post wysłany: 13-11-2006 9:07 (link postu: BBcode | kod HTML | czysty http://)


PIERNICZKI

1/2 szkl. cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/3 kostki masła
1/2 szkl. mleka
1 czubata łyżka przyprawy do pierników
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
2 szkl. mąki

W rondelku roztop masło i dodaj do niego cukier. Cały czas mieszając, na małym ogniu doprowadź cukier do skarmelizowania, tzn. do momentu, kiedy połączy się z masłem w jednolitą masę o brązowym kolorze i miłym karmelowym zapachu. Uważaj, aby karmelu nie przypalić (zaczyna wtedy dymić!), bo będzie bardzo gorzki.
Nie zdejmując garnka z ognia, dodawaj stopniowo mleko i gotuj, aż karmel całkowicie się z nim połączy. Wtedy wyłącz ogień, dodaj miód, powidła i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Kiedy masa w garnku osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników i tyle mąki, aby zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Zagniatanie nie powinno zająć ci więcej niż 5 minut. Ciasto podziel na 4 równe części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na placki grubości 1 cm (ciasto, którego nie wałkujesz, trzymaj pod miską, aby nie wyschło).
Z placków foremkami lub nożem wycinaj ciasteczka o dowolnym kształcie (np. gwiazdki, serduszka lub Mikołaje) i przekładaj na wysmarowaną masłem blaszkę.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Pierniczki piecz partiami ok. 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami soku z cytryny na gęsty lukier, przełóż go do rożka z pergaminu lub foliowego woreczka z uciętym rogiem. Dekoruj lukrem brzegi wystudzonych pierniczków.
Pierniczki są najlepsze po dwóch dniach przechowywania w szczelnych pojemnikach.
_________________


<< | < | 1 2 3 4 | > | >>





Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB