|
Forum dla kobiet: Różności:
|
|
|
wegetarianie,czy sa wsrod was?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czy ktos na tym forum jest wege?
ja bylam troche tzn czasem lubie zjesc takie potrawy wiec mam troche przepisow . Jak macie jakies fajne to sie tez podzielcie;) _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
nie mogę powiedzieć, że jestem wegetarianką, ale za mięsem nie przepadam, a jeśli już jem to tylko białe (kurczaka, indyka)
ale znam fajny przepis na zupę z soczewicy
Składniki:
- 0,5 kg soczewicy
- 1 średnia cebula
- 6 ząbków czosnków
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 5 łyżek octu
- 1 szklanka soku pomidorowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy i gotujemy w wodzie około 5 minut. Następnie odlewamy wodę i dodajemy drobno pokrojoną cebulę, oliwę, sok pomidorowy, czosnek, liście laurowe, pieprz oraz sól. Dolewamy przegotowanej wody i gotujemy, aż soczewica zmięknie (około 25-30 minut). Pod koniec gotowania dodajemy ocet.
Smacznego_________________ Pozdrawiam - Dalia
edytowany: 2 razy | przez Dalia | ostatnio w dniu: 09-11-2006 12:44
|
|
|
|
|
|
|
|
dzieki
no ja juz nie jestem wege ale przepisy czasem ciekawe. postaram sie cos wrzucic _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Oto przepis na jogurt zrobiony w domu:
1 litr mleka
2 lyzki jogurtu naturalnego (ze sklepu, gdy robimy jogurt pierwszy raz)
Przegotowac mleko, a nastepnie przestudzic je do 36 stopni. Wlac 2 lyzki jogurtu, dobrze wymieszac (najlepiej to zrobic reka) i owinac garnek w sciereczki, by utrzymac cieplo. Po 12 godzinach sprawdzic, czy juz powstal jogurt. Jezeli nie, zostawic na nastepnych kilka godzin. Gdy jogurt jest juz zrobiony, wstawic go do lodowki, by przerwac proces kwaszenia. Gdy dobrze oziebnie, mozna go uzywac. Wazne: trzeba pamietac, by zawsze zostawic 2 lyzki stolowe jogurtu, by zrobic nastepny. _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
KOTLETY Z KALAFIORA
potrzebne składniki :
kalafior (może być tzw. mrożonka)
bułka tarta
płatki owsiane
woda
olej
a z przypraw ja używam soli, pieprzu, papryki lub chili
przygotowanie jedzonka:
kalafior dzielimy na 'kwiatki' i gotujemy. odcedzamy i czekamy aż ostygnie. w tym czasie do szklanki wsypujemy 1/3 płatków owsianych i zalewamy je do połowy szklanki wrzatkiem. czekamy aż płatki namokną. letni kalafior dusimy na drobno. dodajemy do niego rozmoczone płatki, bułkę tartą i przyprawy do smaku (w zależności od indywidualnego gusta smakosza ) tak aby wszystko sie ładnie kleiło i powstała jednolita masa. następnie formujemy kotleciki, panierujemy w bułce i wrzucamy na rozgrzany olej.
that's all _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Przepis czasochłonny, ale warto spróbować. kolega robil i wyszlo
Potrzebne będą: 1 główka białej kapusty, 1 mała cukinia, 1 szklanka ryżu, 25 dag kukurydzy, 1 duży por, 1 strąk ostrej papryki, pęczek koperku, 2 papryki, 2-3 pomidory, majeranek, sól
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wyjmując kolejno obgotowane liście. Ryż gotować w osolonej wodzie 10 min ( nie może być zbyt miękki ). Cukinię umyć i pokroić w kosteczkę. Por i strąk papryki oczyścić, drobno pokroić i dusić z łyżką oliwy. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę i dusić razem jeszcze 5 min. Odstawić z ognia. Dodać ryż, drobno posiekany środek kapusty i przyprawić farsz koperkiem, majerankiem, solą i ostrą papryką. Zawijać porcje farszu w liście i układać w rondelku wysmarowanym oliwą i wyłożonymi liśćmi. Do rondelka wlać trochę wody. Ja tam jeszcze wrzucam pomidory. Piec około godzinę.
Moja uwaga: uważać tutaj z solą - można przesadzić i potem trudno z tego wybrnąć Ale obiadek wychodzi taki, że ho ho
Pozdrawiam wszystkich wegekucharzy _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
ooo sarvi fajne przepisy muszę spróbować szczególnie ten ostatni, bo wydaje się smakowity
a może znasz przepis na jakieś zdrowe ciasteczka, np. z ziarnami? _________________ Pozdrawiam - Dalia
|
|
|
|
|
|
|
|
jasne
zaraz cos sie znajdzie _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Ciasto na wszelkie okazje:
300 g bialej maki
150 g brazowego cukru
1 dl oleju slonecznikowego
3 lyzeczki sody
2-2.5 dl maslanki
Do wyboru: 1 lyzka karobu lub bakalie lub cukier waniliowy
Wymieszaj wszystkie skladniki razem. Przeloz do okraglej formy i piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 40 min.
Ciasto z jablkami:
165 g maki bialej lub orkiszowej
150 g brazowego cukru
1 dl oleju slonecznikowego lub 50 g rozpuszczonego masla
1 lyzka wody
2 dl jogurtu
1 lyzeczka sody
0.5 lyzeczki cynamonu
0.5 lyzeczki galki muszkatulowej
0.5 litra jablek, obranych ze skorki i drobno pokrojonych
Wymieszaj wszystkie skladniki razem, Przeloz do blaszki wysmarowanej olejem i piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku na 200 stopni przez okolo 40 min.
Ciastka z platkow owsianych
250 g platkow
100 g maki orkiszowej
150 g brazowego cukru
50 g ziarna slonecznikowego
50 g migdalow drobno pokrojonych
0.5 lyzeczki cynamonu
0.5 lyzeczki galki muszkatulowej
0.5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 dl oleju slonecznikowego
1.5 dl wody
Wymieszaj wszystkie skladniki. Ciasto jest dosyc mokre, dlatego mocz rece w wodzie, by zrobic z niego mala kulke. Kladz kulke na wysmarowanej maslem blasze i splaszczac je na okragle placki. Piec w nagrzanym piekarniku na 200 stopniach przez 12-15 min.
Kula-gufy czyli kulki z platkow owsianych
200 g platkow owsianych
100 g brazowego cukru
65 g masla
1 dl wiorkow kokosowych
0.3 dl karobu
1 lyzka cukru waniliowego
0.5 dl wody
Wymieszaj dobrze wszystkie skladniki (najlepiej to zrobic w !food-processor!, czyli mikserze wieloczynnosciowym?), zrob kulki, obtocz je w wiorkach kokosowych
Smacznego. _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Ciasto z marchewka i przyprawami
100 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
100 g brazowego cukru
1 dl jogurtu
50 g miekkiego masla
150 g startej drobno marchewki
50 g wloskich orzechow (w przepisie sa orzechy brazilianskie)
50 g rodzynek
1/4 lyzeczki kardamonu (nie jest konieczne)
1/4 lyzeczki zmielonego imbiru
W misce wymieszaj make, proszek do pieczenia i sode. Dodaj cukier, jogurt, maslo i dobrze wymieszaj. Dodaj marchewke, orzechy, rodzynki i przyprawy. Dobrze wymieszaj lyzka i przeloz do formy wysmarowanej maslem.
Piecz przez 30 min. Sprawdz czy srodek ciasta jest suchy (malym patyczkiem). Kiedy ciasto jest zimne, mozna posmarowac go polewa z TOFU.
Przepis na polewe z TOFU:
25 g margaryny (jezeli jest wegetarianska) lub masla
50 g brazowego cukru
200 g drobno pokrojonego tofu
kilka kropli esencji waniliowej lub soku z cytryny
Polacz margaryne y cukrem. Dodawaj tofu, troche za kazdym razem i mieszaj wszystko razem, az wszystkie skladniki sa dobrze polaczone. Dodaj wanilie lub sok z cytryny. _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
PIERNICZKI
1/2 szkl. cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/3 kostki masła
1/2 szkl. mleka
1 czubata łyżka przyprawy do pierników
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
2 szkl. mąki
W rondelku roztop masło i dodaj do niego cukier. Cały czas mieszając, na małym ogniu doprowadź cukier do skarmelizowania, tzn. do momentu, kiedy połączy się z masłem w jednolitą masę o brązowym kolorze i miłym karmelowym zapachu. Uważaj, aby karmelu nie przypalić (zaczyna wtedy dymić!), bo będzie bardzo gorzki.
Nie zdejmując garnka z ognia, dodawaj stopniowo mleko i gotuj, aż karmel całkowicie się z nim połączy. Wtedy wyłącz ogień, dodaj miód, powidła i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Kiedy masa w garnku osiągnie temperaturę pokojową, dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników i tyle mąki, aby zagnieść dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Zagniatanie nie powinno zająć ci więcej niż 5 minut. Ciasto podziel na 4 równe części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na placki grubości 1 cm (ciasto, którego nie wałkujesz, trzymaj pod miską, aby nie wyschło).
Z placków foremkami lub nożem wycinaj ciasteczka o dowolnym kształcie (np. gwiazdki, serduszka lub Mikołaje) i przekładaj na wysmarowaną masłem blaszkę.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Pierniczki piecz partiami ok. 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami soku z cytryny na gęsty lukier, przełóż go do rożka z pergaminu lub foliowego woreczka z uciętym rogiem. Dekoruj lukrem brzegi wystudzonych pierniczków.
Pierniczki są najlepsze po dwóch dniach przechowywania w szczelnych pojemnikach. _________________
|
|
|
|
|
|