|
Kaczka zachwyca intensywnym aromatem oraz niezwykłą chrupkością, dlatego warto podjąć wyzwanie i zaserwować kaczkę np. w tym oto wykwintnym i niebanalnym wydaniu, czyli uduszoną w czerwonej cebulce.
Potrzebne będą:
*2 piersi z kaczki ze skórą, *ząbek czosnku, *2 czerwone cebule, *2 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti, *gałązka rozmarynu, *pół szklanki bulionu mięsnego, *2 łyżki buliony mięsnego (może być z kostki), *Oliwa z oliwek Olitalia extra vergine, *sól i pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kaczki pokropić oliwą z oliwek Olitalia i włożyć do rozgrzanego garnka. Kiedy,"puszczą” nieco tłuszczu, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz rozmaryn. Kiedy piersi będą miały złotobrązowy kolor, odlać nadmiar tłuszczu i pokropić mięso octem balsamicznym, następnie dodać bulion, sól i pieprz. Dusić przez ok. 10 minut.
Tak przyrządzoną kaczkę najlepiej serwować pokrojoną w plastry w towarzystwie ziemniaczków i buraczków.
Smacznego!
|