|
Nie istnieje jednak związek między ogólnym spożyciem warzyw i owoców a ogólnym ryzykiem wystąpienia raka piersi.
W badaniu postawiono hipotezę, że spożycie owoców i warzyw łączy się z niższym ryzykiem wystąpienia nowotworu piersi. Istnieje jednak wiele podtypów raka piersi o różnej etiologii, w tym nowotwory hormononiezależne ER-ujemnym (ER-) i hormonozależne ER-dodatnim (ER+). Guzy (ER-), dające gorsze rokowania dla pacjenta, są mniej zależne od poziomu estrogenów niż nowotwory (ER+) i stanowią jedynie 15-20% zachorowań na nowotwór piersi.
W celu ustalenia, czy istnieje związek między obniżeniem ryzyka wystąpienia raka piersi (ER-) a konsumpcją warzyw i owoców, doktor Seungyoun Jung, dawniej pracownik Departamentu Żywienia w Harvard School of Public Health, obecnie zatrudniony w Channing Division of Network Medicine, Brigham and Women's Hospitali, i jego współpracownicy przeanalizowali dane z 20 badań kohortowych kobiet, które były obserwowane przez 11-20 lat. Naukowcy przeanalizowali związek między poziomem spożycia warzyw i owoców a ryzykiem zachorowania na raka piersi w każdym przeprowadzonym badaniu. Następnie połączyli oszacowania specyficznych elementów każdego z testów, by wygenerować podsumowującą ocenę wszystkich dotychczasowych analiz.
Naukowcy odkryli, że łączne spożycie owoców i warzyw było związane z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi (ER-), ale nie z ogólnym ryzykiem wystąpienia raka piersi czy ryzykiem pojawienia się guzów nowotworowych typu (ER+). Wyniki wykazały, że niższe ryzyko było głównie związane z większą konsumpcją warzyw.
Źródło: Seungyoun Jung, Donna Spiegelman, Laura Baglietto, Leslie Bernstein, Deborah A. Boggs, Piet A. van den Brandt, Julie E. Buring, James R. Cerhan, Mia M. Gaudet, Graham G. Giles, Gary Goodman, Niclas Hakansson, Susan E. Hankinson, Kathy Helzlsouer, Pamela L. Horn-Ross, Manami Inoue, Vittorio Krogh, Marie Lof, Marjorie L. McCullough, Anthony B. Miller, Marian L. Neuhouser, Julie R. Palmer, Yikyung Park, Kim Robien, Thomas E. Rohan, Stephanie Scarmo, Catherine Schairer, Leo J. Schouten, James M. Shikany, Sabina Sieri, Schoichiro Tsugane, Kala Visvanathan, Elisabete Weiderpass, Walter C. Willett, Alicja Wolk, Anne Zeleniuch-Jacquotte, Shumin M. Zhang, Xuehong Zhang, Regina G. Ziegler, and Stephanie A. Smith-Warner Fruit and Vegetable Intake and Risk of Breast Cancer by Hormone Receptor Status JNCI J Natl Cancer Inst first published online January 24
|